V květnu stoupl počet osobních bankrotů, oproti dubnu jich bylo téměř o 100 více

V květnu bylo v České republice vyhlášeno 1324 osobních bankrotů, což bylo o 93 více než v dubnu. Zároveň bylo podáno 1368 návrhů na osobní bankrot, o 205 více než v předchozím měsíci. Vyplývá to ze statistik společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

chudoba, ilustrační foto

Počet osobních bankrotů vyhlášených v květnu je téměř o 100 vyšší než v předchozím měsíci (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Přestože jde po letošním březnu o druhou nejvyšší hodnotu v posledních 12 měsících, zatím nic nenasvědčuje tomu, že by počet osobních bankrotů měl výrazněji stoupat. To ostatně ukazuje i srovnání prvních pěti měsíců roku. Zatímco loni bylo během této doby vyhlášeno téměř 7000 osobních bankrotů a v roce 2020 skoro 8000, letos šlo pouze o 6248 osobních bankrotů,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková.

ČNB opět chystá zvýšení úrokových sazeb. Půjde o sedmé nadstandardní navýšení v řadě

Číst článek

Nejvíce osobních bankrotů bylo v květnu vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (186), v Ústeckém kraji (163) a ve Středočeském kraji (126). Nejméně naopak na Karlovarsku (41) a na Vysočině (43). Během posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 14 868 osobních bankrotů, to je o devět procent méně než v předešlém období. Zároveň bylo podáno 15 074 návrhů na osobní bankrot, o devět procent méně než o rok dříve.

Počet osobních bankrotů se proti předešlému období nejrychleji snížil na Vysočině, a to o 20 procent. Následoval Jihomoravský kraj s poklesem o 18 procent. Naopak v Karlovarském kraji jako v jediném z celé republiky počet osobních bankrotů vzrostl, a to o šest procent.

V průměru bylo v Česku vyhlášeno v posledních 12 měsících 14 osobních bankrotů na 10 000 obyvatel. Nejvíce v Ústeckém kraji (20), nejméně naopak na Vysočině (10).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme