Osobní dostupnost bank se snižuje, naznačuje průzkum

Banky poslední dobou zkracují otevírací dobu a některé snižují i počty poboček. Fyzickou dostupnost bank měřil speciální průzkum, který ve spolupráci s KPMG a IBM mezi jednadvaceti bankami dělala analytická agentura Datank v rámci výzkumu Hospodářských novin Nejlepší banka a Nejlepší pojišťovna. Zjistila mimo jiné, že otevírací dobu letos zkrátilo hned osm zkoumaných bank.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banka, přepážka

Banka, přepážka | Foto: Eva Odstrčilová

„Nejrozsáhlejší otevírací dobu mají spíše ty menší banky. Je to Air Bank, která má průměrně 74 hodin za týden, a hned za ní ING Bank a na třetím místě Equabank,“ uvedla analytička Datank Radka Krůtová.

Ty největší banky mají pracovní dobu během týdne kratší. Například ve středu pomyslného žebříčku je Česká spořitelna se 40 hodinami, Era pak má – měřeno v krajských městech – průměrně otevřeno 37 hodin týdně.

Nejvíc poboček má Era, která využívá poštovních úřadů. Má více než 3000 poboček. Česká spořitelna jich má 644 a třetí v pořadí je Komerční banka s téměř 400 pobočkami.

Přes pět tisíc bankomatů

Pro přístup k penězům jsou hodně důležité také bankomaty. Těch je podle průzkumu v České republice 5432.

Nejpočetnější síť bankomatů má Česká spořitelna – má jich přes třináct set. O druhé místo se dělí ČSOB a Era, každá s 908 vlastními bankomaty.

„Zajímavé je to, že v dnešní době, když některé banky, hlavně ty menší, nabízejí výběr z jakéhokoli bankomatu zadarmo, tak je ten celkový počet pro klienta v celku irelevantní, protože je pro něj pohodlnější neřešit, jestli vybírá z vlastní, nebo cizí banky,“ dodává analytička Radka Krůtová.

Mezi banky, které nemají žádné vlastní bankomaty, patří například Equabank, Expobank, mBank nebo Zuno Bank.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme