Osobních bankrotů je letos skoro jednou tolik než před rokem

Podle průzkumů je mnoho Čechů na štíru s takzvanou finanční gramotností, a řada z nich proto nezvládá své dluhy. Dnes publikované výsledky sondy, kterou podnikla společnost Creditreform, to potvrzují. Za letošní první čtvrtletí se oproti loňsku skoro o 90 procent zvýšil počet lidí, kteří končí v osobním bankrotu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

exekuce bytu, Praha 5

exekuce bytu, Praha 5 | Foto: Praha 5

Proti tomu jde naopak, alespoň opticky, jiná dnes zveřejněná bilance, podle níž loni poprvé v historii klesl v meziročním srovnání počet úředně nařízených exekucí.

„V loňském roce bylo nařízeno zhruba 700 tisíc exekucí, což znamená pokles o přibližně 50 tisíc exekucí oproti roku 2009,“ řekl viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Viceprezident Exekutorské komory Jiří Prošek mluví o bankrotech v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

Počet exekucí podle jeho slov dosahuje určitého stropu a je pravděpodobné, že v příštích letech bude exekucí kolem 600 až 650 tisíc ročně. Záleží ovšem na stavu ekonomiky.

„V případě, že se ekonomice bude dařit lépe, možná to číslo ještě klesne. Na druhou stranu se dnes setkáváme s tím, že lidé, kteří jsou schopni své dluhy zaplatit, třeba i díky osvětě ve sdělovacích prostředcích, vědí, že exekuce na ně dopadne. To znamená, že se situaci snaží vyřešit a dluhy většinou zaplatit,“ uvedl Jiří Prošek.

V posledních letech se mnoho lidí, kteří třeba pobývali nějakou dobu v zahraničí, se podle něj po návratu aktivně zajímá o to, zda proti nim nebyla podána nějaká žaloba, nedostali nějakou pokutu nebo někde něco nedluží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně občanského sdružení SPES Andrea Běhálková mluví o možnostech řešení finančních problémů v pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu.mp3

Nejčastějšími dlužníky jsou důchodci a pak lidé ve věku od 20 do 35 let.

„Nejčastěji se jedná o to, že rodinu postihne nějaká nečekaná životní událost, například ztráta zaměstnání, nemoc rozvod. To znamená, že ubude jeden příjem. Velkým problémem je i finanční negramotnost obyvatelstva právě v osobních financích, kdy rodiny často nespočítají, na jaké splátky mají, a na jaké už ne,“ uvedla předsedkyně občanského sdružení SPES Andrea Běhálková.

Veronika Sedláčková, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme