‚Nezdá se nám důvěryhodný.‘ Babiš vystoupil proti kupci ostravské huti, rád by ji získal pro stát

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu před poslanci uvedl, že kupec ostravské huti ArcelorMittal se nejeví úplně důvěryhodně. Pokud by se huť prodávala samostatně, stát by o ni měl podle ministerského předsedy zájem. Několik evropských oceláren firmy ArcelorMittal včetně té ostravské kupuje britská společnost Liberty House. Evropská komise nedávno sdělila, že je vhodným zájemcem a může je převzít.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Podle premiéra není společnost úplně důvěryhodná (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Společnost se nám nezdá úplně důvěryhodná,“ řekl ve sněmovně Babiš. Vláda má podle něho zájem na zachování výroby, pracovních míst a investic do ekologie. Huť by proto měla získat majitele, který do ní bude investovat, zachová zaměstnanost a bude expandovat.

Evropská komise schválila převzetí hutí ArcelorMittal společností Liberty House

Číst článek

„V této chvíli o tom nejsme přesvědčeni,“ podotkl ministerský předseda. Podle premiéra je škoda, že ArcelorMittal prodává ostravskou huť v balíku spolu s dalšími ocelárnami. Kdyby ji prodával samostatně, stát by se o podnik ucházel, řekl.

Společnost Liberty však uvedla, že s premiérem i odbory už měli její zástupci několik společných setkání.

„Těší nás, že všechny zúčastněné strany v České republice mají zájem na zajištění budoucnosti ArcelorMittal Ostrava. Zároveň jsme dlouhodobě v přímém kontaktu s odbory, premiérem Andrejem Babišem, ostravským primátorem a hejtmanem Moravskoslezského kraje, ale i dalšími zainteresovanými subjekty,“ uvedla firma.

„Již jsme ale dokázali, že jsme více než schopní naše hutě a další podniky po celém světě rozvíjet a investovat do nich,“ zareagovala společnost na vznesené pochyby. Dodala, že už také představila rozvojové a investiční plány pro Kunčickou huť.

Bouřlivá debata

Ve sněmovní diskusi, která skončila bez unesení, vystupovali především moravskoslezští poslanci. Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že kladné rozhodnutí Evropské komise ho trochu udivilo.

Brusel povolil ArcelorMittalu převzít italskou ocelárnu Ilva, jako kompenzaci prodá firma ostravské hutě

Číst článek

Poukazoval na zahraniční články o britském podnikateli s indickými kořeny Sanjeevu Guptovi, globální skupině GFG Alliance, do níž Liberty House patří.

„O jeho dluzích se píše všude,“ řekl Zaorálek. Podotkl, že nerozumí tomu, jaká hra se v evropském ocelářství hraje.

„Budu rád, když nový nabyvatel bude jasně deklarovat své záměry,“ řekl Leo Luzar (KSČM), který diskusi inicioval. Podobně jako Zaorálek se obává toho, aby nový vlastník huť nekoupil na dluh a „nevysál“ ji.

Pavla Golasowská (KDU-ČSL) žádala premiéra a vládu, aby pamatovali na budoucnost zaměstnanců a strategický rozvoj podniku.

Dražba kladenské huti Poldi je zmařená. Firma, která ji vyhrála, nedoplatila zbytek ceny

Číst článek

Podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) vláda dělá maximum možného. „Situace není úplně v našich rukou,“ poznamenal.

Prodej několika hutí je podmínkou, kterou Evropská komise loni v květnu dala společnosti ArcelorMittal v souvislostí s akvizicí největší evropské ocelárny Ilva v Itálii. Kromě ostravské huti tak skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala prodává ocelárnu v rumunském Galati a podniky v Itálii, Belgii, Lucembursku a Severní Makedonii.

ArcelorMittal Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je například největším výrobcem silničních svodidel v České republice. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí. V roce 2017 firma dosáhla čistého zisku 3,2 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme