Světlíkovy Vítkovice prodaly další dvě dceřiné společnosti

Ostravská strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group podnikatele Jana Světlíka prodala další dceřiné firmy. Vítkovice Doprava už patří společnosti Tatra Aviation ze skupiny Czechoslovak Group Michala Strnada. Nové majitele mají i Vítkovice HTB, řekla ve středu mluvčí Vítkovic Eva Kijonková. Hodnotu transakce firmy nezveřejnily.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

VPE patří do strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (ilustrační foto)

VPE patří do strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (ilustrační foto) | Foto: pixabay.com

Skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) už letos prodala společnosti Vítkovice Recycling, Vítkovice Heavy Machinery a Vítkovice Gearworks.

Vítkovice Heavy Machinery dluží téměř tři miliardy a má přes 340 věřitelů. Zachránit je má nový investor

Číst článek

Prodeje firem souvisí podle Kijonkové s dlouhodobým stabilizačním plánem skupiny, jejíž některé firmy se předloni dostaly do finančních problémů a skončily v úpadku.

„Cílem je oživení produkce v odprodávaných firmách, ukončení reorganizací ve společnostech, které ji mají povolenu, a otevření prostoru pro kooperaci bývalé mateřské firmy s někdejšími dcerami na novém základě, kde Vítkovice, a. s., již nebudou nositelem bankovních úvěrů a garancí pro odprodané dcery,“ uvedla mluvčí.

Radikální změna

Michaela Žvaková, předsedkyně představenstva a generální ředitelka Vítkovic, a. s., které zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro celou strojírenskou skupinu, uvedla, že jde o radikální změnu pohledu na vítkovickou strukturu.

„Zachovává byznys, know-how i pracovní místa, ale ruší závislost dcer na našich vztazích s bankami,“ vysvětlila.

Vítkovice Heavy Machinery má obstavený účet. 'Zatím nevíme, proč,' tvrdí firma

Číst článek

Na prodej společnosti Vítkovice Doprava, která provozuje nákladní železniční dopravu, upozornil ve středu server zdopravy.cz. Portál uvedl, že podle posledních dostupných výsledků za rok 2016 dosáhla firma tržeb 472 milionů korun a prodělala 24 milionů korun.

„Více než polovinou se na nich podílí železniční doprava a spediční služby. Zbytek připadá hlavně na aktivity se stlačeným zemním plynem CNG, firma patří se značkou CNG Vitall k největším provozovatelům plnících stanic,“ uvedl server. Firma má přes 200 zaměstnanců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme