Ostravská družstevní záložna Unibon končí, ČNB ji odebrala licenci

Ostravská družstevní záložna Unibon přišla o licenci. Česká národní banka dnes oznámila, že jí odejmula povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem jsou podle centrální banky nedostatky v podnikání, které ovlivňovaly stabilitu záložny. Unibon spravovala koncem minulého roku vklady ve výši 2,8 miliardy korun od zhruba čtyř a půl tisíce klientů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČNB odebrala licenci ostravské kampeličce Unibon

ČNB odebrala licenci ostravské kampeličce Unibon | Zdroj: ČTK

Podle ČNB záložna Unibon dlouhodobě porušovala limity angažovanosti vůči některým svým členům a ekonomicky spjatým skupinám osob, a to i přes opakovaná upozornění centrální banky.

„Vzhledem k přetrvávajícím nedostatkům ČNB shledala odnětí povolení za jediné možné a efektivní řešení, které zabrání dalšímu porušování právních předpisů a uzavírání nevýhodných smluv ze strany záložny, a tím i ohrožování majetku jejích členů,“ vysvětlil mluvčí centrální banky Marek Petruš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do ostravské záložny Unibon zavítala s mikrofonem reportérka Andrea Čánová. Záložně ČNB odejmula licenci

Klienti záložny teď přicházejí do sídla kampeličky v Ostravě a obávají se o své peníze „V celé republice je ‘bordel‘, jaký už nikdy nikde asi není a nebude, protože tady to patří do kytek všechno,“ řekl rozzlobený klient záložny.

Unibon nyní nesmí přijímat vklady, poskytovat úvěry a provozovat další činnosti, s výjimkou těch, které jsou nezbytné k vypořádání jejích pohledávek a závazků. ČNB členům záložny doporučuje vyčkat na jmenování likvidátora, který posoudí aktuální situaci a určí postup likvidace. Podle mluvčího ČNB by likvidátor měl být jmenován v následujících hodinách.

„Likvidátora vybírá soud a podle našich informací má na to 24 hodin. To, že se rozhodlo o odejmutí licence této záložně, ještě neznamená, že záložna nebude mít dostatek peněz na výplatu všech vkladů. I kdyby k tomu došlo, nastupuje potom zákonný garanční fond pojištění vkladů,“ přiblížil Radiožurnálu.

Manažeři záložny klienty uklidňují, že peníze dostanou zpátky. „Samozřejmě máme spoustu telefonátů od klientů, kteří mají i obavy. Faktem ale je, že všichni naši klienti mají vklady v takové výši, že jsou zákonem pojištěné, neměli by tedy mít obavy o své prostředky,“ řekl zástupce záložny Jaroslav Odstrčilík.

Třetinový podíl v kampeličce ještě donedávna patřil známému ostravskému podnikateli Daneši Zátorskému. Přes firmy Geofin a VOKD měl třetinový podíl. A přiznává že záložna těmto společnostem poskytovala úvěry:

“Měli jsme tam úvěry a myslím, že zůstatek úvěru je k dnešnímu dni asi 7 milionů korun a myslím, že není po splatnosti.“ Komu svůj podíl v kampeličce prodal si však nemůže vzpomenout.

Družstevní záložna nebo kampelička je družstvo, které se zabývá příjmem vkladů, poskytuje půjčky a další peněžní služby. Podobně jako banky. Ale zatímco zákazníky klasické banky jsou klienti, u záložen jsou to členové. Členem družstva se může stát ten, kdo podepíše přihlášku, složí členský vklad, případně zaplatí zápisné nebo vstupní vklad. Důležité je, že pouze členové družstva můžou využít služeb záložny.

bre, Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme