Ostravská huť začne vybírat zaměstnance, kterým zaplatí za dobrovolnou výpověď

Ostravští hutníci dnes mají poslední možnost, aby vyměnili svou výpověď za odchodné v řádu statisíců korun. Společnost ArcelorMittal Ostrava ukončí příjem žádostí o dobrovolné ukončení pracovního poměru. Celkem se takto chce zbavit 600 zaměstnanců, které nepotřebuje hlavně kvůli složité situaci na ocelářském trhu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ostravský ArcelorMittal

Ostravský ArcelorMittal | Zdroj: ČTK

Kdo vymění pracovní smlouvu za jedenáctiměsíční až dvouletý plat, dostane přímo na ruku hodně peněz, ovšem za cenu velké nejistoty na úřadu práce. Nyní je to téma číslo jedna mezi zaměstnanci.

„Nikdo vás nezaměstná, když zjistí, kolik máte roků. Ale je to určitě lepší, než když vás propustí jenom s dvouměsíčním odstupným,“ říká jeden z nich.

Přehrát

00:00 / 00:00

V ostravské huti ArcelorMittal natáčel reportér Martin Knitl

Konkrétní jména se zatím hledají těžko. Ten, kdo se o odchodné přihlásil, spíše mlčí. V minulosti, když z huti podobným způsobem odcházely stovky lidí, kolovaly zvěsti o špatném konci některých náhlých zbohatlíků, protože před nimi nebyla žádná budoucnost.

Právě proto odborový předák Vítězslav Prak odhadoval, že nabídka šesti set zlatých padáků je příliš velká. „Když se podívám na to, jaká je tu nezaměstnanost a jaká pracovní místa jsou nabízena, tak si myslím, že by se to naplnit nemělo,“ uvedl.

Dnes firma udělá tlustou čáru za jmény zájemců, kterých určitě nebude málo. Pak už věci půjdou rychle. „Domníváme se, že většina lidí, kteří to přijmou, odejde k 31. lednu,“ upřesňuje Jan Rafaj z vedení ArcelorMittal Ostrava.

Přesná čísla a počty těch, kteří huť navždy opustí, firma zveřejní v pondělí.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme