Ostravská ocelárna Evraz řeší další problém. Nemá postavené odprášení a žádá o výjimku

Před majiteli ostravské ocelárny Evraz je další problém. Už v září by mělo být postaveno speciální zařízení, které dokáže zachytávat malé částice prachu. Jenže není a firma žádá kraj o další výjimku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocelárna

Ocelárna | Foto: Tomáš Adamec

V souvislosti s tím, že ocelárna má nucenou odstávku a pořád není jasné, jestli najde nového majitele, panuje mezi zaměstnanci velká nejistota.

„Nemůžete si naplánovat nic, nemůžete nic podnikat. Nikdo se neohlíží za sebe nebo vedle sebe, každý si jenom hrabe pod sebe,“ nemůže se jeden z ocelářů smířit s tím, že se kvůli špatnému odbytu brána závodu zase od 1. července zavírá. Ale stalo se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v ocelárně Evraz sleduje reportér Martin Knitl

Teď se k tomu přidává i další problém - odprášení za stovky milionů korun, které už několik let chybí. Nikdo neví, co bude, říká tamní odborář Roman Ďurčo.

„Pevně věříme, že kraj podpoří současné vedení v tom, aby dostalo výjimku, aby ocelárna mohla provozovat dále. Zároveň očekáváme, že tam padnou nějaké určité záruky v rámci zaměstnanosti, a pevně věříme, že se v září definitivně neukončí výroba na ocelárně,“ doufá odborář.

Ochrana ovzduší, nebo zaměstnanost? Rozhodnutí je na kraji

Krajský úřad v Ostravě potvrdil zatím pouze to, že žádost o výjimku dostal. Místo letošního září až na rok 2015.

„Krajský úřad obdržel od Evraz Vítkovice Steel žádost o posunutí termínu realizace sekundárního odsávání ocelárny na nový termín 30. 9. 2015. Na základě této skutečnosti zahájil úřad přezkum integrovaného povolení ocelárny a výsledek v tuto chvíli nelze předjímat,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí kraje Petra Špornová.

Krajští úředníci se netají tím, že chtějí udělat všechno proto, aby ocelárna dále fungovala a aby nedošlo k hromadnému propouštění. Na druhé straně jsou to ale právě oni, kteří musí dbát o ochranu životního prostředí, a k tomu je takzvané integrované povolení především.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme