Ostravští hutníci se chtějí domoci vyšších platů stávkou

Přípravu na 24hodinou protestní stávku zahájil stávkový výbor ve společnosti Ispat Nová huť. Protest chtějí odbory největšího domácího výrobce oceli zorganizovat kvůli nevyjasněnému růstu letošních mezd, který blokuje uzavření kolektivní smlouvy. Chtějí mít černé na bílém, že se platy zvednou více než o dvě procenta, jak navrhuje vedení firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hutník

hutník | Foto: Česká televize

Aby mohla stávka propuknout, potřebuje stávkový výbor získat podporu nadpoloviční většiny zaměstnanců. Podle ekonoma odborů v Nové Huti Františka Saidla to znamená, že se stávkou musí souhlasit asi pět a půl tisíce lidí.

Saidl Radiožurnálu řekl, že vyjednávání se táhne už sedm měsíců a za tu dobu už udělali řadu kompromisů. Například původní odborářský návrh na zvýšení mezd zněl devět procent.

"My jsme se přibližovali směrem dolů k vedení, nicméně návrh vedení zůstal stát na dvou procentech sníženého základu. My samozřejmě jsme ochotni jednat i o dalších kompromisech, ale jedině tehdy, pokud k nám vykročí druhá strana," uvedl Saidl.

Vedení společnosti ale podle mluvčího Iva Čelechovského na požadavky odborářů přistoupit nechce. "Pro Ispat Nová huť je neúnosné, aby hospodářské výsledky v loňském mimořádně úspěšném roce byly automaticky zahrnuty do základu letošní průměrné mzdy," řekl.

Odboráři mají podle mluvčího i další požadavky, které firma odmítá. "Průměrná mzda by měla podle odborářů být dále plošně zvýšena o dalších pět procent bez vazby na dosažené hospodářské výsledky a ještě navíc navýšena o procenta za dosažení a překročení letošních hospodářských výsledků," doplnil Čelechovský.

Průměrný výdělek v Nové huti dosahuje nyní 22.700 korun, odbory požadují, aby mzda letos činila 23 455 korun. Termín stávky ani vyhlášení podpisové akce pro její podporu Seidl zatím nedokázal upřesnit.

Martin Knitl, Renáta Prátová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme