Ostravští oceláři se po nuceném volnu vrací do práce na 1. máj

Více než 200 ostravských ocelářů se vrací do práce symbolicky na 1. máj, tedy v den, kdy se slaví Svátek práce. Na to, až se znovu rozjede závod společnosti Evraz Vítkovice Steel, čekali měsíc. Z konce nuceného volna mají radost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Areál EVRAZ VÍTKOVICE STEEL

Areál EVRAZ VÍTKOVICE STEEL | Foto: Google Maps

„Každý je rád, že se to rozjede a může přinést domů výplatu,“ prohlásil před půl rokem Pavel Kolář, když se práce v Evrazu obnovily po odstávce.

Vytoužený klid trval jen čtvrt roku, poté se ocelářský kolos zastavil znovu na celý duben. Kolář tentokrát přečkal odstávku ocelárny na jiných provozech.

Jsme první na ráně, máme strach o práci, už přestáváme počítat zavírání a otevírání ocelárny, je slyšet přímo mezi zaměstnanci. Odborář Roman Ďurčo doufá, že se podaří najít jiného majitele celé firmy.

„Většina lidí je pro prodej společnosti. Věříme, že nový majitel přijde s nějakou vizí, že do toho bude chtít nějaké prostředky investovat,“ vysvětlil Ďurčo.

Ruští vlastníci sice prodej připouštějí, ale kupce ještě nevybrali. Pro oceláře z Evrazu tak 1. máj sice je dobrou zprávou, o nejistotě by ale mohli psát knihy. Tamní odbory proto stále zůstávají ve stávkové pohotovosti.

Martin Knitl, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme