Osud Saabu je stále nejistý. Značka však patrně nezmizí

Automobilka General Motors dnes zřejmě rozhodne o dalším osudu Saabu. Vyplývá to z informací agentury Bloomberg. Američané buď rozhodnou prodat švédského výrobce luxusních vozů holandské firmě Spyker Cars nebo Saab zlikvidují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab 9-3 - r.v. 2000

Saab 9-3 - r.v. 2000 | Foto: saabcars.cz

Spyker je totiž posledním z řady zájemců o Saab, kteří zůstali ve hře. V tuto chvíli nabízí 75 milionů dolarů v hotovosti, vlastní akcie za 325 milionů a 100 milionů patřící Saabu.

Podle redaktora Czech Business Weekly Ericha Handla ale všechny indicie nasvědčují faktu, že značka Saab přežije. "Označení Saab bude u vozidel patrně zachováno. Otázkou však zůstává zachování výroby. Na to by desítky nebo stovky miliónů dolarů stačit nemusely. Obnova výroby by potřebovala injekci v řádech miliard dolarů a je tedy logické, že zřejmě dojde k jejímu úpadku, kdy část koupí Číňané a část se zavře," řekl Handl Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Společnost General Motors podle agentury Bloomberg dnes zřejmě konečně rozhodne o dalším osudu švédské značky Saab. Otázky pro redaktora časopisu Czech Business Weekly Ericha Handla.

Problémy Saabu jsou podle Handla dlouhodobě dva, a to souběžně plynoucí. "Automobilka je schopná produkovat jen malosériovou výrobu, která se právě při výrobních nákladech značně nevyplatí. Druhým problémem je neschopnost General Motors dotovat švédskou automobilku.

Otázkou zůstává, jakým směrem se Saab vydá v případě převzetí Spyker Cars. Podle redaktora Czech Business Weekly se automobilka bude s největší pravděpodobností orientovat na sportovněji laděné vozy.

"Automobilka začne vyrábět sportovní malosériové vozy, které budou primárně určeny pro úzce profilovanou strukturu zákazníků," míní Handl.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme