Otázka otevření pracovního trhu rozděluje Evropskou komisi

Evropská komise je rozdělená v otázce otevření pracovního trhu. Komisař pro obchod Peter Mandelson a někteří jeho další kolegové s ekonomickým zaměřením se přidali k hlasům, které vyzývají starší členské země, aby povolily práci občanům z nových členských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchodní třída

obchodní třída | Foto: Jan Rosenauer

Komisaři z nových členských zemí včetně Vladimíra Špidly se opakovaně nechali slyšet, že by se starší členské země měly v tomto bodě ustoupit a zkrátit přechodné období, které si vymohly před rozšířením Unie. Naopak například Rakušanka Benita Ferrero-Waldnerová, komisařka pro vnější vztahy, takovým výzvám oponuje.

Nyní se ovšem podle unijních zdrojů k hlasům žádajícím liberalizaci trhu s pracovními silami přidaly v komisi další hlasy. Konečné rozhodnutí ale bude záviset na jednotlivých členských zemích a například z Německa, Rakouska, ale ani z Francie nepřicházejí žádné signály, že by se tyto země chtěly otevřít.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme