Otazníky kolem úvěrového registru

Fungování úvěrového registru nemusí být pro občany zcela bez rizika. Upozornil na to Karel Neuwirt, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šifrovaný text

šifrovaný text | Foto: Jan Rosenauer

Úřad v současné době zkoumá, jak registr s údaji o dlužnících zachází. Například to, zda jsou data v České republice nebo v zahraničí a kdo k nim má přístup. Podle Neuwirta jsou zvláštní i některé argumenty, které účastníci registru používají. "Argumenty, které jsou používány, například že klientům, kteří budou v tomto úvěrovém registru zaneseni, slibují banky vstřícnější zacházení než jiným klientům, to si myslím, že je skutečně velmi podivné chápání normality v evropském a vůbec v lidském kontextu. Musel bych se oprávněně ptát, jak tedy bude zacházeno s klienty, kteří nebudou v tomto registru zapsáni."

Pokud jde o proklamovaný úmysl rozšířit úvěrový registr i na další nebankovní subjekty, jako jsou například leasingové společnosti, úřad tuto otázku ještě nezkoumá. Nicméně Karel Neuwirt je proti této myšlence, protože se domnívá, že by došlo k porušování bankovního tajemství.

Úvěrový registr obsahuje záznamy o klientech, kteří mají závazky u bank. Informace v něm zůstanou zaneseny ještě čtyři roky po splacení půjčky. Do projektu se přihlásila drtivá většina českých bank, které tak získají přehled o platební morálce svých potenciálních klientů.

Ještě na jednu oblast se teď Úřadu pro ochranu osobních údajů zaměřuje. Bude se snažit dosáhnout toho, abychom měli právo rozhodnout o tom, zda chceme být uvedeni ve veřejném telefonním seznamu, nebo ne. Pokud nechceme, měl by provozovatel naše údaje vymazat bezplatně.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme