Otevře se německý pracovní trh unijním nováčkům dříve?

V Německu se zintenzívnila debata o případném dřívějším otevření tamního pracovního trhu pro unijní nováčky. Může za to prohlubující se nedostatek sil v některých hospodářských odvětvích. Češi, Poláci a další středo a východoevropané teď mají omezený přístup na německý pracovní trh minimálně do května 2009. Přílivu pracovníků se může Německo bránit maximálně do roku 2011.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zaměstnanci

zaměstnanci | Foto: Jan Rosenauer

Německo sice zažívá období hospodářského růstu; přesto mu ale chybí odhadem 100 000 kvalifikovaných pracovních sil. Myšlenka rychlého otevření pracovního trhu se ale nelíbí odborům. "Něco takového si Německo může dovolit teprve tehdy, když zajistí ochranu trhu před dumpingovými mzdami," vzkazuje členka vedení odborové centrály DGB Annelie Buntenbachová.

V Německu neexistuje minimální mzda a vládní křesťanští demokraté se jejímu zavedení dlouhodobě brání. SPD ale stanovení minimálního příjmu alespoň v některých odvětvích považuje za nutný krok podmiňující případné uvolnění restrikcí.

Předseda Svazu zaměstnavatelů Dieter Hundt si myslí, že omezení týkající se volného pohybu pracovních sil nepatří do Evropy a svobodného trhu. Spolkový kabinet by se tématu měl věnovat koncem srpna.

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme