Velké obchody mohou o svátcích zůstat otevřené. V nouzovém stavu dostaly výjimku ze zákazu prodeje

Obchody s provozovnami nad 200 metrů čtverečních mohou mít letos o vánočních svátcích otevřeno. Zákon o prodejní době z roku 2016 to sice zakazuje, ve stavu nouze ale počítá s výjimkou. Upozornila na to ve středu Česká obchodní inspekce. Zdůraznila zároveň, že nadále platí veškerá opatření vlády a ministerstva zdravotnictví. Nouzový stav platí v Česku od 5. října a po několika prodlouženích potrvá do 22. ledna.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Supermarket

Supermarket | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Od neděle 27. prosince se v Česku zpřísní protikoronavirová opatření, obchody budou moci prodávat jen základní potřeby.

Česko se přesune do pátého stupně PES. Tvrdý ‚lockdown‘ začne platit v neděli, rozhodla vláda

Číst článek

Omezení prodeje o vybraných svátcích upravuje zákon o prodejní době v maloobchodě platný od konce roku 2016. Zákaz se vztahuje kromě vánočních svátků 25. a 26. prosince také na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a 28. října. Na Štědrý den je prodej v maloobchodě zakázán od 12.00.

„Jenže tento zákon též počítá právě s výjimkou ve stavu nouze. Zjednodušeně řečeno - zákon o prodejní době v maloobchodě po dobu nouzového stavu ‚neplatí‘,“ uvedl ve středu mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Jen základní potřeby

Veškerá opatření vlády a ministerstva zdravotnictví týkající se maloobchodu ale dále platí, doplnil mluvčí. Do neděle v České republice platí opatření odpovídající čtvrtému stupni rizik protiepidemického systému (PES). Vláda pro tento stupeň už dříve udělila maloobchodu výjimku, v provozu mohou být všechny obchody bez omezení sortimentu. Platí v nich limit 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka a nutnost dodržovat hygienická opatření.

‚Systém, ve kterém se nikdo nevyzná.‘ Svaz obchodu a cestovního ruchu nerozumí postupu vlády

Číst článek

Po vánočních svátcích se od neděle 27. prosince opatření zpřísní a obchody budou muset být až na výjimky zavřené. Otevřené budou moci být například prodejny potravin, drogerie, léků, galanterie, pohonných hmot či potřeb pro chovatele. V supermarketech bude možné prodávat jen výrobky povolené pro prodej v malých obchodech, tedy ne třeba hračky, boty či oblečení.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu na tiskové konferenci po zasedání vlády uvedl, že neděle bude tentokrát v pátém stupni dnem, kdy mohou mít obchody otevřeno. Zavřeno ale bude muset být ve sváteční dny. Vláda vysloveně uvedla, že prodej na Štědrý den dopoledne umožní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme