Otevření plynovodu Nord Stream by se Česka 'nemělo příliš dotknout'

První část plynovodu Nord Stream dnes zahájí plný provoz. Zařízení bude pod hladinou Baltského moře přivádět plyn z Ruska do Německa. Cílem projektu je zajistit větší bezpečnost dodávek této suroviny do střední a západní Evropy. V minulosti totiž čelila velká část starého kontinentu plynové krizi kvůli sporům mezi Ukrajinou a Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba plynovodu

Stavba plynovodu | Foto: Eva Holá

Pro Českou republiku se ale otevřením plynovodu příliš nemění, říká vládní energetický zmocněnec Václav Bartuška:

„Znamená především zásadní změnu pro Ukrajinu, ale i Slovensko. Pro nás zatím ne, protože tranzitní proud z Ruska pod Baltským mořem a přes Německo bude procházet z části přes naše území plynovodem Gazela, takže zůstáváme tranzitní zemí pro Německo, ale Ukrajina ztrácí výraznou část svého postavení. A bohužel i Slovensko.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Vládní energetický zmocněnec Václav Bartuška hodnotí význam plynovodu Nord Stream

Jak se otevření plynovodu Nord Stream projeví na cenách plynu v Česku si odhadnout neodvažuje.

„Rusko si vyhodnotilo své zákazníky ve střední a východní Evropě. Jeden ho zajímá, to je Německo, a všichni ostatní jsou sekundární, včetně nás,“ upozorňuje.

Bartuška dodává, že dnešním dnem udělali Rusové další výrazný krok k naplnění dlouhodobé strategie, kterou je snaha obejít se bez tranzitních zemí – během posledních let se jim to už povedlo s ropou.

Rozhodnutí o stavbě plynovodu Nord Stream ale padlo ještě před plynovou krizí v lednu 2009, kdy kvůli ukrajinským dluhům došlo k přerušení dodávek plynu.

ČTĚTE TAKÉ: Merkelová a Medvěděv otevřou plynovod Nord Stream

„Německo dlouho zvažovalo, kterou cestou se dát, zda posílit tranzit přes Ukrajinu. Nakonec se rozhodlo pro přímé jednání s Ruskem a přímý plynovod, protože usoudilo, že s Ukrajinou se prostě jednat nedá,“ myslí si Bartuška a dodává, že Německo je nejvýznamnějším odběratelem ruského plynu.

Předsedou dozorčí rady akciové společnosti Nord Stream je bývalý kancléř Gerhard Schröder, který stál také u samotného zrodu projektu.

„To, že kancléř Schröder podporoval větší ekonomické propojení s Ruskem, byla známá věc. Dělal to velmi otevřeně. Že se pak stal přímo představitelem plynovodu Nord Stream je poněkud nezvyklé, to je pravda. Nicméně to nějak zvlášť nepřekvapí. Německo-ruské ekonomické sbližování je faktem už posledních 20 let,“ uzavírá Bartuška.

Nikola Bojčev, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme