Se současnou sklizní by ceny jablek měly jít dolů, odhaduje předseda české ovocnářské unie

Moderní technologie jsou investičně náročné a prodražují výrobu ovoce, zvedá se také řada nákladů především na pracovní sílu, ruční práci nelze nahradit robotizací. Podle předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka si tak za kvalitní ovoce budeme muset více připlatit. V rozhovoru pro Radiožurnál hovoří o předpokládaném stavu letošní sklizně i bezpečné potravinové soběstačnosti.

Dvacet minut Radiožurnálu Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ani den bez jablka, to je heslo Martina Ludvíka

Ani den bez jablka, to je heslo Martina Ludvíka | Zdroj: Ovocnářská unie ČR

Ceny jablek v srpnu v obchodech vzrostly na rekordních 50 korun za kilogram, což je meziročně nárůst o 66 procent. Podle Ludvíka se sešlo několik faktorů, které to způsobily. „V průběhu léta se stále prodávají jablka ze sklizně roku 2019, která byla poměrně nízká nejenom v Česku, ale v řadě zemí okolo,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor

Právě na dovozu jablek je Česká republika závislá – dováží se zhruba polovina toho, co Češi spotřebují. „Dá se říci, že jablek na skladě bylo málo nejenom u nás, takže Evropa byla nucena dovážet jablka ze vzdálených destinací jako je Jižní Amerika nebo Nový Zéland,“ dodává.

Jarní období také zasáhla pandemie, lidé byli informováni, že mají konzumovat více ovoce a zeleniny, a neřešili cenu. „Obchodní řetězce přidávaly na ceně, a dovolím si tvrdit, že minimálně v této věci byly ekonomickými vítězi nouzového stavu,“ upozorňuje.

Sklizeň jablek i hrušek bude letos podprůměrná. Ovocnářům chybí stovky pracovníků z ciziny

Číst článek

Letošní sklizeň jablek by měla být v Česku podprůměrná, odhaduje se něco přes 111 tisíc tun. To je ale sklizeň vyšší než v loňském roce. „Je jedno, jestli je úroda průměrná nebo nadprůměrná, rozhodne dovoz, na kterém jsme závislí,“ vysvětluje.

Potvrzuje také, že se současnou sklizní by ceny jablek měly jít dolů – na trh přichází čerstvá produkce, která není zatížená náklady na skladování. „Momentálně pěstitelé prodávají nejčastěji jablka za cenu kolem 25 korun, v obchodech jsou stále kolem 45 korun. K určitému propadu cen by ještě mělo dojít,“ odhaduje.

Potravinová soběstačnost

V dlouhodobém horizontu ceny ovoce podle Ludvíka spíše porostou. Zvedá se celá řada nákladů na pracovní sílu, která nelze nahradit robotizací, budou se také muset realizovat investice, aby se úroda stabilizovala od klimatických jevů.

„Dnes dělat ovoce a zeleninu bez závlahy je takřka nemožné. Obávám se, že za kvalitní ovoce si budeme muset postupně více připlatit,“ konstatuje.

Důležitá je rovněž bezpečná potravinová bezpečnost, tedy určité procento, pod kterou by neměla klesnout produkce daného státu. A to měl stát podle Ludvíka brát vážně.

„Právě jablka jsou strategickou komoditou, a měli bychom být soběstační ze 70 až 80 procent v běžných letech. Tuzemští producenti by to dokázali zajistit,“ ubezpečuje.

Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme