Ovoce je víc než loni. Meruněk bude trojnásobek, přibyde i třešní, višní a jahod

Úroda ovoce je letos větší než loni, třeba meruněk bude trojnásobek. Alespoň to vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Úroda některých druhů ovoce tak převyšuje průměr sklizně za posledních deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovoce, meruňky (ilustrační foto)

Ovoce, meruňky (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Kromě zmíněných meruněk, se letos urodilo i více třešní. Sadaři jich sklidili 2858 tun. Přibylo ale také višní, kterých se posbíralo dokonce 6620 tun. K velké úrodě pomohlo především teplé počasí ale i to, že stromy na jaře neponičily mrazíky.

Vysoké teploty škodí ovocným stromům. Objevují se škůdci, kteří v Česku dříve nebyli

Číst článek

„V posledních dvou letech byla sklizeň ovoce kvůli jarním mrazům výrazně podprůměrná. Letošní odhadovaná úroda je ale velmi slibná, i když dlouhotrvající a úporné sucho významně snižuje kvalitu a velikost všech druhů ovoce,“ vysvětluje pro Radiožurnál Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství Českého statistického úřadu.

Vyšší by měla být také sklizeň z jabloňových, hrušňových a švestkových sadů. Na některých místech musí sadaři dokonce větve plné plodů podpírat pod velkou úrodou. Příznivá byla i sklizeň jahod, která je vyšší ve srovnání s průměrem za posledních pět i deset let.

Levnější ovoce

Broskví je pak sice letos dvojnásobně více než loni, průměru posledního desetiletí však letošní úroda nedosahuje.

Méně zelené, více hnědé. Porovnejte si, jak vypadá letošní a loňské léto v Česku z vesmíru

Číst článek

„Předpokládaná úroda broskví na úrovni 1 086 tun je dvojnásobná v porovnání s loňskem. Přesto nedosahuje průměru za posledních deset let. Výrazně se totiž zmenšila výměra broskvoňových sadů. Navíc v nich převládají přestárlé stromy, které plodí méně ovoce,“ podotýká Dagmar Lhotská z odboru statistiky zemědělství Českého statistického úřadu.

Většina domácího ovoce podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka zlevní. Alespoň toho přímo od pěstitelů.

„Zatímco v loňském roce jsme měli ovoce výrazně méně vlivem mrazů a ceny stouply, tak v letošní sezoně se dostávají na obvyklou úroveň. Meruňky u pěstitelů mohli spotřebitelé kupovat někde kolem 20 nebo 25 korun,“ upřesňuje Ludvík.

Ceny v obchodních řetězcích jsou ale daleko vyšší. Třeba kilo meruněk někteří prodejci nabízí i za 75 korun. Podle průzkumu o chování spotřebitelů lidé nakupují ovoce a zeleninu právě v řetězcích. A to zhruba v osmdesáti procentech.

Obilí bude méně

Letošní teplé počasí bez srážek se ale naopak negativně projeví na úrodě obilí. V porovnání s loňskou sklizní je předpokládaná úroda základních obilovin o 561 tisíc tun nižší, tedy zhruba o necelých 10 procent.

Kvůli menší sklizni tedy porostou ceny některých výrobků. Třeba chléb by mohl být na podzim až o tři koruny na kilogram dražší. Teď za kilo pečiva zaplatí zákazníci podle dat statistického úřadu v průměru 45 korun a 18 haléřů. Za pár měsíců to ale může být bezmála 50 korun.

Na malou úrodu si stěžují i pěstitelé chmele, jejich úroda by mohla být nižší až o jednu třetinu. Dražší by na podzim mohlo být třeba i mléko nebo masa. Půjde ale zřejmě o jednotky procent.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme