Ovocnáři na Přerovsku hlásí podprůměrnou úrodu, škody jdou do milionů korun

Sadaři začínají postupně sklízet úrodu ovoce. Počasí jim ale letos moc nepřálo, a tak počítají se ztrátami. Například v zemědělském družstvu v Táně nad Bečvou na Přerovsku velkou část úrody zničil mráz, sucho a kroupy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablka odrůdy Melodie

Jablka odrůdy Melodie | Foto: Stanislav Peleška

Při pravidelné kontrole šedesátihektarového sadu to potvrzuje tamní vedoucí Antonín Ryšánek:

„My jsme sklízeli tak dvě stě tun, a jestli letos budeme mít sedmdesát, osmdesát, budeme rádi.“

Uprostřed sadu se červenají jablka – odrůdy Rubín a Bohemia. Vypadají čistě, nejsou strupovitá ani červivá, v této části sadu je ani nepoškodily kroupy. Podle Ryšánka vydrží při dobrých skladovacích podmínkách do února i do března.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sad v Táních na Přerovsku navštívila redaktorka Jana Zemková

„Mrazík se svážel svrchu dolů. Ta spodní část je totálně zmrzlá. Na vrchní části jsou trochu problémy se suchem, jablka nejsou tak veliká,“ vysvětluje sadař příčiny malé úrody.

Ovocnáři počítají ztráty asi tak tři miliony korun oproti běžnému roku. „Nejhorší je, že musíte dělat postřiky proti škůdcům a chorobám, jestli sklízíte dvě stě tun nebo sedmdesát, takže náklady jsou stejné jako běžný rok,“ dodává Antonín Ryšánek.

Jana Zemková, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme