Ovocnáři: Sklizeň hrušek bude nadprůměrná, jablek bude méně. Ceny to ale neovlivní

Českých jablek bude letos na pultech obchodů málo. Jejich úroda oproti průměru za posledních pět let nejspíš klesne o 16 procent. Informovala o tom Ovocnářská unie České republiky. Za menší úrodu můžou hlavně mrazy, které jabloně postihly už na jaře. Lépe na tom bude úroda hrušek, jejich letošní sklizeň bude zřejmě nadprůměrná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jablka

jablka | Foto: Eva Odstrčilová

V loňském roce byla nejhorší úroda jablek za posledních 50 let. Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka bude ale letošek lepší. „Je to dáno zejména tím, že letošní jarní mrazy poškodily především Moravu, zatímco loňské mrazy poškodily především Čechy, které jsou větší pěstitelskou oblastí,“ vysvětlil na Rádiu Česko.

Letošní horší úroda jablek v ČR podle něj ale jejich cenu zásadně neovlivní. „ČR je v produkci konzumních jablek nesoběstačná, stále více jablek dovážíme. V podstatě i více než polovinu spotřeby. A díky tomu, že jablka lze skladovat po celý rok, jsou v podstatě globální komunitou.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O letošní úrodě jablek a hrušek jsme na Rádiu Česko mluvili s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem.

Ludvík připomněl, že o cenotvorbě jablek na českém trhu rozhoduje Evropská unie. „Špatnou správou ale je, že EU unie očekává v letošním roce třetí nejhorší sklizeň za posledních 10 let,“ doplnil.

Jablka jsou v České republice hlavním ovocným druhem a na celkové sklizni se podílí 80 procenty. Druhý rok špatné úrody tak podle předsedy ovocnářů může některé ovocnáře položit.

„Je řada podniků, které měly výrazně nižší sklizeň jablek v loňském a očekávají ji i v letošním roce. A mnoho ovocnářů to pak vede k úvaze, zda se mají ovoci věnovat i v dalších letech, nebo přejít na pěstování řepky a obilí, které je v těchto letech velmi rentabilní,“ přiblížil.

Lidé se naopak mohou těšit na nadprůměrnou úrodu českých hrušek. Podle Ludvíka je důvodem jednak to, že se pěstují víc v Čechách, kde škody způsobené mrazy nebyly tak velké. A také to, že některé podniky začaly v posledních letech hruškové sady vysazovat. „Takže do budoucna počítáme s tím, že úrody hrušek budou o něco vyšší,“ řekl.

Zároveň připomněl, že hrušky tvoří jen 5 až 10 procent v sadech a také ve spotřebě obyvatel. „Ale na druhé straně hrušek se k nám dováží ještě větší množství než jablek. A jsem přesvědčen, že u kvalitní hrušky je na trhu prostor pro to, jak ji prodat,“ dodal předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Vladimír Kroc, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme