Oživení české ekonomiky probíhá pomalu a s problémy

Pomalu a s narůstajícími problémy probíhá na základě čerstvých statistik nastartované oživení české ekonomiky. Zahraniční obchod sice v červenci skončil s přebytkem 6,3 miliardy korun. Ovšem ve srovnání s předchozím rokem jde o výsledek o 5,4 miliardy horší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Fabia RS II

Škoda Fabia RS II | Foto: Škoda Auto

Průmysl pak hlásí za stejný měsíc meziroční nárůst o 5,3 procenta. Ve srovnání s červnem si připsal nárůst o tři desetiny. Podobně se maloobchod dočkal po několika propadech meziročního růstu o 2,1 procenta, v meziměsíčním srovnání ovšem dokonce propadl. Stavbaři se zase hlásí k meziměsíčnímu růstu, ale také meziročnímu propadu.

Ve středu statistický úřad nahlásí, jak se české ekonomice dařilo ve druhém čtvrtletí a očekává se číslo dokládající růst hrubé domácí produkce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Petr Dufek hodnotil na Rádiu Česko ekonomické statistiky

„Dnešní čísla na tom určitě nic nezmění. Jsou to většinou údaje za červenec a celkově se nijak neliší od dosavadního trendu. Nemění se tak ani pohled na českou ekonomiku,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle něj zatím nelze dnešní sérii statistických čísel za tak krátkou dobu hlouběji analyzovat.

„Zajímavé číslo ale hovoří o zakázkách v průmyslu a konkrétně v automobilovém průmyslu. Překvapilo mě poklesem o 8,8 procenta meziročně. Je to první záporné číslo za dvanáct měsíců. Nelze vyvozovat nový trend z jednoho čísla, ale zdá se, že konec šrotovného v celé Evropě se začíná projevovat i v zakázkách pro takto významné odvětví v České republice,“ upozornil analytik.

Dufek: Přijde inflace a zpomalení exportů

Tahounem domácí ekonomiky jsou tradičně exportéři, kterým se v posledním období docela vede. Trend by se však mohl poměrně rychle otočit.

„V posledním čtvrtletí letošního roku podle mě uvidíme výrazné zpomalení českých exportů. Očekávané zpomalení zahraniční poptávky se určitě projeví i v české ekonomice. Evropa, kam směřuje většina české produkce, zatím nezažívá zdravý ekonomický růst tažený soukromou poptávkou,“ vysvětlil možný obrat Dufek.

„Česká republika je z hlediska exportu velice závislá na Německu, které je zase závislé na zbytku světa, hlavně na USA a Asii. V Německu průmyslová výroba a nové průmyslové objednávky v posledních měsících zpomalovaly. A to se projevuje i v českém exportním průmyslu,“ doplnil hlavní ekonom Raiffeisenbanky Pavel Mertlík.

Domácí ekonomiku a zahraniční obchod navíc pravděpodobně negativně zasáhnou rostoucí ceny komodit, především zemědělských. Mnohé jsou nyní na historických maximech.

„Určitě se to projeví, v první řadě na inflaci. Na podzim už podle mě uvidí radikální vzestup cen potravin na českém trhu a tedy i rostoucí inflaci. Bohužel,“ pokračoval analytik.

V souvislosti s horšími výsledky čeští zahraniční obchodníci stále hlasitěji kritizují českou diplomacii. Podle nich je neefektivní. Vláda si nedávno pozvala české diplomaty a apelovala na ně, aby pochopili, že součástí jejich angažmá není jenom klasická diplomacie, ale i lobbing za české ekonomické zájmy.

„Pokud bude platit současný stav, Česká republika na to určitě doplatí. Proto je žádoucí, aby se i vládní politika více orientovala na prosazování tuzemských výrobků a na otevírání nových trhů především v Asii a i v Africe,“ varoval Dufek.

Vývozcům a průmyslu, jehož produkce míří většinou do zahraničí, se však doposud dařilo. Nicméně maloobchodníci a stavaři, kteří se opírají o domácí poptávku, strádají.

„Na obrat v těchto oblastech je ještě brzy. Ve stavebnictví zůstává patrný trend útlumu bytové výstavby a podle mě to bude pokračovat i v dalších měsících. Inženýrské stavitelství vedle toho prožívá otřesy v podobě omezování státních zakázek,“ dodal analytik.

Roman Chlupatý, Václav Sochor, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme