Padající ceny ropy zlevňují pohonné hmoty v Česku. Zatím jen o haléře

O 15 haléřů u benzinu a až o 36 haléřů u nafty spadly ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích za poslední týden. Podle společnosti Colosseum budou řidiči tankovat levněji i v dalších dnech, ceny by totiž měly dál klesat, a to až o desítky haléřů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání paliva (ilustrační foto)

Čerpání paliva (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Nejméně řidiči zaplatí na benzinkách v Královéhradeckém kraji, litr nejprodávanějšího Naturalu 95 tam vyjde na 32,45 koruny a litr nafty na 30,04.

Naopak nejvyšší cenovky najdou řidiči na benzinkách v Jihomoravském kraji, kde za benzin zaplatí 33,35 Kč a za naftu 31,50.

Pokud lidé vyrážejí na prázdniny autem, levně natankují v Rakousku nebo třeba i Polsku. Naopak zastávka u čerpacích stanic v Německu nebo Itálii se řidičům prodraží. Za litr Naturalu 95 tam v průměru zaplatí 44,84 Kč a za naftu 40,38 Kč.

Ceny ropy jsou na šestiletých minimech

Podle některých analytiků by ceny pohonných hmot měly klesat i v následujícím týdnu, a to až o pár desítek haléřů. Důvodem jsou klesající ceny ropy. Severomořská ropa Brent se dnes obchoduje za 49 dolarů 2 centy, což je ve srovnání s loňským zářím více než 50dolarový pokles. Neznamená to ale, že i ceny benzinu nebo nafty budou historicky nejnižší.

„Dopad poklesu ceny ropy na ceny benzinu není nikdy jedna ku jedné, protože ropa jako součást jednoho litru benzinu nebo nafty tvoří pouze část ceny. V aktuální situaci je to někde kolem 25 až 30 procent. Největší složkou jsou daně, které aktuálně tvoří kolem 55 procent ceny pohonných hmot,“ vysvětluje analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Ceny ropy jsou nyní na šestiletých minimech. Dolů je tlačí hlavně přebytek této suroviny na světových trzích.

„Kartel OPEC v současnosti těží víc než 32 milionů barelů ropy denně, přitom jeho kvóta je 30 milionů barelů denně. Stejně tak Rusko a Spojené státy dodávají na světové trhy poměrně velký objem ropy, takže zásoby rostou,“ říká analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

A ceny ropy by měly podle analytiků zůstat pod tlakem i v následujících dvou měsících, klesnout by dokonce mohly až k 45 dolarům za barel.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme