Padající výkupní ceny mléka bude řešit Agrární komora, situaci považuje za vážnou

Klesající cenu mléka bude dnes řešit mimořádně svolané představenstvo Agrární komory ČR. Podle aktuálních údajů klesla v červnu výkupní cena za litr syrového mléka na 7,52 Kč. Podle komory je tak pod výrobními náklady. Situaci způsobilo zrušení mléčných kvót, ale také ruské embargo na dovoz potravin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krávy v kravíně

Krávy v kravíně | Foto: Patrik Rozehnal | Zdroj: Český rozhlas

Když se zaváděly kvóty na mléko, měli s nimi zemědělci problém. Teď jim přidělává vrásky naopak jejich zrušení.

Kvůli přebytku na trhu jsou totiž výkupní ceny pod výrobními náklady, tvrdí mlékaři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výkupní ceny mléka klesají, důvody i možnosti řešení situace chovatelů shrnul Martin Karlík

Zemědělci upozorňují, že mají opět ty samé problémy, jako když v roce 2009 na podzim mléko na protest proti nízkým cenám vylévali. V současné době výkupní ceny klesly pod 7 korun za litr.

„Pro nás byla udržitelná cena něco málo nad 8 korun, to je nákladová cena na litr mléka, při započítání investic do stáje,“ stěžuje si předseda zemědělského družstva v Nýrově na Blanensku Stanislav Michal.

„Můžeme to jeden rok dva dotovat z produkce třeba rostlinné výroby, ale dál to těžko můžeme vydržet.“

Pro menší zemědělce, kteří jsou na příjmech z mléka závislí, je pak nízká výkupní cena likvidační. Zákazník ale nízkou výkupní cenu mléka nepozná, protože řetězce zvýšily své marže.

Cena klesla jednak kvůli tomu, že Rusko zakázalo dovoz potravin z Evropské unie. A pak také tím, že od dubna už nemusí země unie dodržovat kvóty na množství vyrobeného mléka.

Zemědělci vylévali na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

Problém je tedy i se zrušením kvót, dříve přitom zemědělci protestovali právě proti jejich zavedení. V roce 2000 se protestovalo třeba na pražské Letné. Sjely se tam traktory, které pak pokračovaly před Úřad vlády.

V roce 2009 pak byl problém s nízkými cenami, vylévalo se mléko a rolníci chtěli zvýšit dotace nebo zajistit vyšší výkupní ceny.

O současném problému dnes bude jednat Agrární komora. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky z KDU -ČSL se zemědělcům snaží pomoci stát.

„Už v letošním roce jsme výrazně upravili podmínky spotřebitelské politiky, kde pro chovatele mléčného skotu, kteří vyrábějí mléko, se zvyšuje částka o 400 milionů korun.“

„Dále je tady další podporu v řádu zhruba necelých 300 milionů přes opatření pro lepší podmínky zvířat,“ dodal Jurečka.

Zemědělci musí hledat odbyt jinde, část českého mléka už končí na čínském trhu, kde je o kravské mléko velký zájem.

V kravíně | Foto: Jiří Fremuth

mkp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme