Palírny už rozjely výrobu, ovoce mají zatím dost

Palírny ovoce začaly svou sezónu. Zatím jsou majitelé spokojeni, protože ovoce je letos dost. Ještě ale nejedou naplno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palírny ovoce letos očekávají dobrou sezónu

Palírny ovoce letos očekávají dobrou sezónu | Zdroj: ČTK

Spolumajitel Pálenice Troubelice Martin Pospíšil v Ranním interview Radiožurnálu potvrdil, ze na Hané je oproti loňsku je ovoce dostatek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolumajitel Pálenice Troubelice Martin Pospíšil v Ranním interview Radiožurnálu

„Jedeme od šesti od rána do půlnoci, je toho hodně. Zatím se dělají třešně, začnou a chvíli meruňky a tak to bude pokračovat do jablek a do švestek,“ řekl Pospíšil.

Firmy zabývající se pálením ovoce doufají, že se jim vrátí tržby z loňska. Minulou sezónu hodnotily jako jednu z nejhorších v historii.

Špatný rok naopak očekávají velkopěstitelé ovoce, kterým mrazy v květnu poškodily sady. Dotklo se to hlavně jablek - těch by mělo být o polovinu méně než v loňském roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík na Rádiu Česko

„Je to trochu paradox, protože třeba úroda meruněk, které patří k nejcitlivějším druhům, byla nadprůměrná. Bylo to dáno tím, že meruňky jsou pěstitelsky lokalizovány do oblasti Znojemska a Břeclavska, kterých se mrazy takřka nedotknuly,“ uvedl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Jak dodal, jablka jsou pro pěstitele hlavní komoditou a tvoří až 80 procent produkce ovoce v České republice. Proto může být jejich neúroda pro některé firmy likvidační.

„Pěstitelé jsou zvyklí, že jim tu a tam zmrznou třeba třešně nebo švestky, ale jablka byla vždy jistotou k tomu, aby to rok přežili. To se letos bohužel nestalo a my se obáváme, že řada podniků nemusí tuto situaci zvládnout,“ přiblížil situaci Ludvík.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Martin Hromádka, Judita Císařová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme