Palivo do Temelína je na cestě

Palivo pro druhý blok temelínské elektrárny je na cestě. Vlak s prvními kontejnery s radioaktivním materiálem opustil sklad jen tři hodiny poté, co Státní úřad pro jadernou bezpečnost dal k zavážení souhlas. Inspektoři podle šéfky úřadu Dany Drábové nezjistili žádnou závadu, která by dodávce materiálu zabránila. 163 palivových souborů o hmotnosti 92 tun se do druhého bloku dostane během deseti dnů. Po zavezení paliva bude reaktor uzavřen a zapečetěn. Následovat by měly nezbytné testy a přibližně za měsíc spuštění řízené štěpné reakce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Temelín

Temelín

Podle předsedkyně úřadu Dany Drábové může zavážení začít ještě dnes. "Celkově je tento proces, protože se těch palivových souborů zaváží 163, bude trvat asi tak týden až deset dní. Poté proběhne ještě řada zkoušek mezi jinými opakovaná zkouška těsnosti ochranné obálky a kompletní zkoušky bezpečnostních systémů. Zhruba za měsíc až šest týdnů by mohlo dojít k nastartování první štěpné řetězové reakce."

Celý proces nenechávají bez povšimnutí rakouští odpůrci atomové energie. Už teď podle našich informací plánují menší protestní akce.

Sdružení Jihočeské matky považuje souhlas se zavážením paliva za právně i politicky chybný krok. SÚJB rozhodl o povolení k zavážení paliva v řízení uzavřeném pro veřejnost, a proto na něj stejně jako v případě prvního bloku opět podá žalobu.

Markéta Kaclová, Helena Šulcová, Andrea Skalická Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme