Palivo v Česku zlevňuje, v porovnání s Evropou je ale stále drahé

O zhruba deset haléřů klesly v minulém týdnu průměrné ceny pohonných hmot. Podle aktuálních údajů společnosti CCS se litr benzínu průměrně prodává za 35,05 koruny, průměrná cena litru nafty je 34,44 koruny. Pozitivní je, že klesání cen by mělo pokračovat i v tomto týdnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty. Ilustrační foto.

Pohonné hmoty. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Očekáváme, že na konci tohoto týdne, nebo v průběhu příštího by ceny mohly výrazně klesnout, a to i v řádu desetihaléřů. Nepříznivý trend rostoucích cen paliv by se tedy mohl otočit a zpříjemnit tak motoristům konec prázdnin,“ říká analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Situace na zahraničních trzích je totiž motoristům příznivě nakloněna. „V minulém týdnu došlo k určitému kolapsu ceny ropy, která spadla o víc než deset dolarů za barel. To by se mohlo v nejbližších dnech příznivě projevit i u českých čerpacích stanic. Nečekáme však skokové zlevnění, protože koruna vlivem paniky na trzích trochu oslabila oproti americkému dolaru a zdražuje dovozy. Tedy velmi příznivé zahraniční vlivy jsou tlumeny slabší korunou a menším poklesem cen v Rotterdamu,“ uvádí Pírko.

Ceny pohonných hmot by výhledově mohlo snížit i víkendové, poněkud nečekané snížení ratingu Spojených států amerických, takže v tomto směru mají motoristé před sebou docela dobré vyhlídky. Na druhou stranu stále platí, že pohonné hmoty v České republice vinou vyšších daní patří k těm dražším v Evropě.

Levnější cizina

„Česká republika zůstává mezi dražšími evropskými státy, takže pokud jedete na jih do Chorvatska nebo do Slovinska, je lepší natankovat akorát tolik pohonných hmot, abyste tam dojeli a tam nakoupit levnější benzín nebo naftu,“ radí analytik.

Pokud si na dovolené třeba na Mallorce nebo na Kanárských ostrovech půjčíte auto, budete možná překvapeni, že na těchto ostrovech pořídíte litr benzínu či nafty dokonce o zhruba deset korun levněji než u nás.

„Je to dáno daňovou politikou, v ní je největší gró rozdílů a také je to stěžejní část, která tvoří konečnou cenu nafty a benzínu pro spotřebitele. Největší rozdíly tedy tvoří daně,“ dodává Štěpán Pírko.

Nejlevnější pohonné hmoty v Česku jsou v Ústeckém kraji. Benzín tady průměrně stojí 34,55 koruny, nafta rovných 34 korun za litr. Naproti tomu nejhůř jsou na tom motoristé v Jihomoravském kraji, kde jsou oba druhy pohonných hmot prakticky o korunu na litr dražší.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme