Palivo ze státních rezerv mají šanci získat všichni letečtí přepravci

Správa státních hmotných rezerv odpověděla na stížnost leteckých dopravců. Ti včera protestovali proti zvýhodňování ČSA při nákupu leteckého paliva ze státních rezerv. Podle dnešního sdělení mají možnost získat stejné podmínky jako České aerolinie i ostatní firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadla ČSA

letadla ČSA | Foto: Jan Rosenauer

Správa Státních hmotných rezerv oznámila, že dohoda s ČSA není exkluzivní. "V žádném případě se nebráníme další spolupráci s jinými leteckými dopravci," říká mluvčí Ferdinand Jacko s tím, že stát musí ze zákona udržovat rezervy paliva.

Zásoby ale není možné skladovat donekonečna, a tak pravidelně dochází k jejich obměně. Kouzlo obchodu spočívá v ceně paliva. "Jedná se o tržní ceny, které odpovídají době pořízení této komodity," potvrzuje mluvčí ČSA Jitka Novotná.

A právě proto si také letečtí přepravci stěžovali. Dohodou se totiž Správa hmotných rezerv chrání před cenovým rozdílem při obměně paliva, a tak prodává za tolik, za kolik nakupuje. "Palivo ze Státních hmotných rezerv je tak v současnosti výrazně levnější, než kolik by stálo na trhu," vysvětluje mluvčí jedné ze soukromých leteckých společností Vladimíra Dufková.

Správa Státních hmotných rezerv slibuje, že jednání s ostatními dopravci otevře v nejbližších dnech.

Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme