Palubní personál Lufthansy vstoupí v pátek do stávky, detaily protestu tají

Palubní personál největší německé letecké společnosti Lufthansa vstoupí v pátek do stávky. Je to důsledek neúspěšného vyjednávání odborů o zvýšení mezd. Odborovému svaz UFO se také nelíbí, že se společnost chystá propouštět a zmrazit řadu investic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lufthansa

Lufthansa | Foto: Tomáš Adamec

Po třech letech, kdy se platy nezvyšovaly, teď odbory požadují jejich zvýšení o 5 procent, vedení Lufthansy je ochotno přistoupit na 3,5 procenta. Odborový svaz zastupuje 18 tisíc letušek a stewardů.

Mzdová vyjednávání se už táhnou rok, teď k nim přistupuje navíc ještě problém s propouštěním. Lufthansa propouští 3500 ze 117 000 zaměstnanců. Je to součást razantního plánu snižování nákladů. Společnosti si chce udržet ziskovost, tu ale ohrožují vysoké ceny pohonných hmot a vysoká konkurence na trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané stávce personálu Lufthansy mluvila zpravodajka ČRo v Německu Klára Stejskalová

Lufthansa kvůli stávce zruší desítky, možná stovky letů, i když oznámila, že bude využívat personál, který není členem odborů, nebo dočasně přeřadí zaměstnance z jiných míst. Odbory si také informace o podobě stávky zatím nechávají pro sebe a oznámí je na poslední chvíli.

Jak protest bude vypadat a kterých letišť se dotkne, hodlají odboráři zveřejnit až šest hodin před jeho vypuknutím. Podle toho, co uniklo do deníku Financial Times Deutschland, by stávka měla zasáhnout především dvě největší letiště, Frankfurt a Mnichov. Zda protest bude už od časných ranních hodin, to se pravděpodobně dozvíme až během noci.

Ruzyně zatím o žádném zrušeném spoji neví

Pražské letiště podle Evy Krejčí zatím nemá informace o tom, že by Lufthansa zrušila byť jediný let mezi německými městy a Prahou. Celkem jich má zítra 24.

Cestující by se na svůj spoj měli informovat na internetových stránkách Lufthansy nebo na jejích pobočkách a počítat s tím, že pokud mají zabukovanou letenku této letecké společnosti, mohou se dočkat nemilého překvapení.

Lufthansa patří v Ruzyni k největším dopravcům, pokud by stávka trvala delší dobu, letiště Praha by to nepochybně poškodilo.

Pražskému letišti ubývají cestující

Ruzyňskému letišti ubývají cestující od začátku roku, a to hlavně kvůli omezování linek Českých aerolinií. Výrazně klesl počet cestujících, kteří v Praze přestupují. To je zase důsledkem změny obchodní politiky ČSA, které ustoupily od toho, že by přes Prahu přepravovaly cestující napříč Evropou.

Propad se nezastavil ani v letní sezoně, kdy létá nejvíc lidí. V červenci v porovnání s loňským rokem odbavilo Letiště Praha o 140 tisíc pasažérů méně, ten pokles je o 11 procent. Od začátku roku je pokles 9procentní. Proti původním obavám se nepotvrdilo, že by lidé méně létali na dovolenou a snížil se počet lidí na charterových spojích.

Z letiště se vytrácejí hlavně cestující z pravidelných linek. Růst zaznamenaly pouze Burgas díky většímu zájmu o dovolenou v Bulharsku, Moskva, odkud létá do Prahy čím dál víc ruských turistů, a německý Frankfurt nad Mohanem, díky tomu, že se zvyšuje podíl Lufthansy na českém trhu. Na tom nic nezmění ani stávka palubního personálu, která začne zítra.

Klára Stejskalová, Jaroslav Skalický, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme