Hrady a zámky navštívilo v červenci přes milion lidí, nejvíc za tři roky. Jarní ztráty to ale nepokryje

Hrady a zámky spravované Národním památkovým ústavem navštívilo v červenci 1,3 milionu lidí. Bylo to o 100 000 více než loni a zároveň nejvíc za poslední tři roky. Ztráty z jara, kdy byly památky kvůli pandemii koronaviru téměř dva měsíce zavřené, se ale ani díky úspěšnému červenci nepodaří dohnat, uvedli v úterý památkáři v tiskové zprávě. Propad výnosů od začátku roku do konce července vyčíslili na 134 milionů korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Lednice (archivní foto)

Nejnavštěvovanější památkou ve správě Národního památkového ústavu byl v červenci zámek Lednice na Břeclavsku. | Zdroj: Flickr | CC BY-SA 2.0,©

Nejnavštěvovanější památkou ve správě Národního památkového ústavu byl v červenci zámek Lednice na Břeclavsku, kam zamířilo 91 000 návštěvníků. Následovaly jihočeské zámky Hluboká s 67 900 návštěvníky a Český Krumlov, který si prohlédlo přes 64 000 turistů.

Vstup do zámeckého parku v Lednici chtějí památkáři zpoplatnit. Peníze by měli dát i místní

Číst článek

„Letošní červenec je z hlediska návštěvnosti nejsilnější za poslední tři roky, a to i přesto, že výrazně ubylo návštěvníků ze zahraničí,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. Propad výnosů z jara se už ale podle ní vyrovnat nepodaří.

Národní památkový ústav zahajuje návštěvnickou sezonu každoročně 1. dubna. Vlivem koronavirové pandemie však letos památky otevřely až 25. května a v červnu byly v provozu s omezenou kapacitou prohlídek. Do konce června tak finanční ztráty ústavu dosáhly 138 milionů korun. V červenci se ztrátu podařilo snížit o čtyři miliony korun.

Od začátku roku do konce července si hrady a zámky ve správě památkového ústavu prohlédlo 1,8 milionu lidí, o 1,1 milionu méně než ve stejném období loňského roku.

„V meziročním srovnání za období od začátku roku do konce července návštěvnost téměř u všech památek výrazně poklesla, výjimku tvoří objekty Rožmberk, Žebrák, Krakovec, Rabí a Opočno, které si navzdory koronavirové pandemii meziročně přilepšily v průměru o 1500 návštěvníků,“ uvádí Národní památkový ústav.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme