Masaryk, Beneš a Štefánik. Češi si budou moci k výročí Československa pořídit nové dvacetikoruny

Česká národní banka vydá při příležitosti 100. výročí vzniku Československa pamětní mince v hodnotě 20 korun s portréty zakladatelů republiky Tomášem Garriguem Masarykem, Edvardem Benešem a Milanem Rastislavem Štefánikem. Lidé si je budou moci od středy koupit a běžně s nimi platit.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka vydala při příležitosti 100. výročí vzniku Československa pamětní mince v hodnotě 20 korun s portréty zakladatelů republiky Tomášem Garriguem Masarykem, Edvardem Benešem a Milanem Rastislavem Štefánikem

Česká národní banka vydala při příležitosti 100. výročí vzniku Československa pamětní mince v hodnotě 20 korun s portréty zakladatelů republiky Tomášem Garriguem Masarykem, Edvardem Benešem a Milanem Rastislavem Štefánikem | Foto: Tomáš Kremr | Zdroj: Český rozhlas

Vzory dvacetikorun z roku 2018 se budou od klasického vzoru s knížetem Václavem na koni lišit jinou rubovou stranou. Ta bude mít tři varianty s portréty otců československého státu - Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika.

Numismatik: Čekat na mince v dlouhých frontách je pitomost, za 14 dní po nich neštěkne pes

Číst článek

Podle České národní banky se dostane do oběhu 200 tisíc kusů mincí od každého ze tří motivů, celkem tedy 600 tisíc mincí ze série Významné osobnosti československého státu.

Nejedná se o pamětní, ale oběžné mince. Mince se nedají objednat ani zaslat. Možná je pouze jejich výměna za jiné české mince a bankovky, a to na územních pracovištích České národní banky. V Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni, Ústí nad Labem a Českých Budějovicích. Adresy jednotlivých pracovišť a jejich otevírací dobu naleznete ZDE.

Limit výměny byl nastaven na tři kusy mincí od každého vzoru na osobu, celkem tedy maximálně devět mincí v celkové hodnotě 180 korun. Česká národní banka dále uvádí, že dvacetikorunové mince s portréty, vyražené Českou mincovou, jsou zákonnými penězi ve své nominální hodnotě a lze je tak používat k platbám za zboží a služby.

Další významnou mincí, která bude připomínat oslavy 100 let samostatného Československa, bude zlatá pamětní mince v hodnotě 10 tisíc korun. Ta do běžného oběhu nepůjde a její nominální hodnota ve výši 10 tisíc korun není totožná s prodejní cenou. Ta je obvykle vyšší a zohledňuje i náklady spojené s výrobou a aktuální cenu zlata.

Mince s portréty T. G. Masaryka, E. Beneše a M. R. Štefánika | Zdroj: ČNB

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme