Panama Papers hýbou světem. Austrálie vyšetřuje 800 lidí, premiéra Islandu vyzývají k rezignaci

Bývalí i současní vrcholní politici, byznysmeni z celého světa včetně Česka, slavní sportovci. Těm všem podle uniklých dokumentů pomáhala panamská právní firma Mossack Fonseca krýt daňové úniky a legalizovat nezákonné zisky. Obrovský skandál, který odhalila mezinárodní skupina investigativních novinářů, už otřásá politickou scénou v mnoha zemích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společnost Mossack Fonseca údajně pomáhala skrývat prominentům peníze v daňových rájíc

Společnost Mossack Fonseca údajně pomáhala skrývat prominentům peníze v daňových rájíc | Zdroj: Reuters

Ve více než 11 milionech uniklých dokumentů, jejich část včera zveřejnilo několik předních světových médií, se objevují třeba jména firem napojených na prezidenty Ukrajiny a Ruska Petra Porošenka a Vladimira Putina nebo jejich nejbližší rodiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skandál s daňovými úniky kolem panamské firmy Mossack Fonseca vyvolal reakce v celém světě. Shrnuje je Zdeněk Novák

V takzvaných Panama Papers figurují i rodinní příslušníci dalších politických špiček, například čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, zabitého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího nebo syrského prezidenta Bašára Asada.

Australský finanční úřad už začal na základě dat panamské firmy vyšetřovat přes 800 lidí kvůli daňovým únikům. Podle tamního serveru ABC News je firmu Mossack Fonseca napojených více než tisíc obyvatel Austrálie.

Islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson již dokonce čelí výzvám k rezignaci kvůli podezření, že spolu s manželkou skrývali své investice v bankách, které během finanční krize vykupovala islandská vláda. Sám premiér tvrdí, že on ani manželka žádná pravidla neporušili.

Dokumenty panamské firmy Mossack Fonseca získal z anonymního zdroje německý deník Süddeutsche Zeitung, který je sdílel s Mezinárodním sdružením investigativních novinářů (ICIJ) a s více než stovkou médií v 78 zemích. Podle britského deníku The Guardian jde o únik většího množství dokumentů, než v roce 2010 zveřejnil portál Wikileaks či před třemi lety spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden. Novináři je analyzovali a ověřovali více než rok.

Aktivity v daňových rájích má údajně i nový argentinský prezident Mauricio Macri či argentinský fotbalista Lionel Messi. Ukázalo se také, že uruguayský fotbalový funkcionář a člen etické komise FIFA Juan Pedro Damiani měl mít přes offshoreové firmy vazby na tři muže obviněné americkými vyšetřovateli ve velkém fotbalovém skandálu.

V panamských dokumentech je také zmínka o Brazílii, konkrétně například o 107 společnostech v daňových rájích, které figurují zároveň v obří korupční kauze ropného Petrobrasu.

Brazilská média, která údaje získala, tvrdí, že napojení na offshoreovou společnost měl mimo jiné i předseda sněmovny Eduardo Cunha, obviněný v současné době kvůli nepřiznaným kontům ve Švýcarsku. Právě on paradoxně spustil proces vyšetřování a odvolání prezidentky, který otřásá brazilskou politickou scénou.

V této budově v Panama City sídlí společnost Mossack Fonseca | Foto: Reuters

Aféra kolem Panama Papers představuje podle britských médií problém i pro šéfa tamní vlády Davida Camerona. Právě on totiž od svého nástupu do funkce slibuje tvrdý postup proti daňovým rájům.

Deník Guardian, který spolu s BBC ve Spojeném království dokumenty získal, upozorňuje na klíčovou roli britských zámořských teritorií, jako jsou Kajmanské ostrovy nebo Britské Panenské ostrovy. Více než polovina z 300 tisíc firem fungujících přes panamskou právní kancelář Mossack Fonseca je registrována v daňových rájích pod britskou správou.

Právě na ně si chce už několik let premiér Cameron tvrdě došlápnout. Podle uniklých dokumentů ale premiérův zesnulý otec Ian využíval služeb Mossack Fonseca, aby jeho investiční fond Blairmore Holdings nemusel platit daně v Británii.

Na seznamu figuruje 283 Čechů, mezi nimi Kellner či Křetínský

Akcie firem založených panamskými právníky údajně vlastní i 283 Čechů. Panama Papers podle serveru Investigace.cz, napojeného na Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů, zmiňují třeba miliardáře Petra Kellnera a Daniela Křetínského.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uniklé dokumenty zmiňují i jména některých českých podnikatelů. Data o nich analyzovala Pavla Holcová ze serveru Investigace.cz

„Vyskytují se tam lidé spojení se solárním byznysem a potom několik významných jmen z velkého byznysu - Petra Speychala, majitele kolosu ČKD, Petra Kellnera nebo Daniela Křetínského. Je tam i jisté provázání jedné z firem s ústeckými podnikateli Patrikem Oulickým a Alexandrem Novákem,“ uvedla Pavla Holcová ze serveru Investigace.cz.

Dokumentů, které se nějak vztahují k českým klientům, je přes 250 tisíc. Ne vždy jsou ale známá konkrétní jména. Z 283 českých vlastníků navázaných nějak na Česko se ve 40 případech používaly akcie na doručitele. V dokumentech tak sice není uveden konečný držitel akcií, je tam ale jeho adresa, ze které se dá alespoň něco odvodit.

Panamský zprostředkovatel odmítá, že by kryl nelegální činnost

Firmu Mossack Fonseca založili již v roce 1977 Jurgen Mossack a Ramon Fonseca jako právnickou kancelář, která se specializovala na obchodní právo, trusty a investiční poradenství.

Během krátké doby se z malé právní kanceláře stala jedna z nejdůležitějších společností, která zakládá globální offshoreová schémata desítek firem propojených tak, aby nebylo možné dohledat jak skutečného majitele, tak ani to, kam skutečně plynou jejich peníze.

Podle serveru Investigace.cz měla firma vypracovaný seznam spolupracujících bank, které neměly problém porušit předpisy proti praní peněz a otevíraly bankovní účty firmám bez zjevného majitele a z míst jako Niue nebo Vanuatu. Na tomto seznamu se objevují jak mezinárodní a respektované bankovní domy, tak i menší a regionální, jako například česká eBanka.

Zakladatel firmy Ramon Fonseca agentuře Reuters řekl, že drtivá většina aktivit jeho společnosti je legální a že společnost není odpovědná za to, co s firmami prováděli jejich skuteční vlastníci. Současně ale uznal, že se svým partnerem "stvořili monstrum".

Že tato firma pochází právě z Panamy, není podle ředitele české pobočky Transparency International Davida Ondráčky nijak překvapivé.

„Že je Panama jeden z nejlepších daňových rájů, se vědělo, teď unikly informace z jednoho velkého operátora offshoreového byznysu. Posun je ale v tom, že si začínají všichni uvědomovat, že takhle to dál nejde. Není možné, aby do daňových rájů utíkaly nejenom celebrity a zločinci, ale i legitimní firmy, které potom nedaní peníze v zemích, kde je vydělávají, a vyvolává to absolutní nerovnováhu v ekonomice,“ popisuje Ondráčka.

Únik informací o fungování firem v daňových rájích | Foto: ČTK

ČRo, Martin Hromádka, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme