Panasonic končí s výrobou na Žatecku. O práci přijde 600 lidí

Panasonic končí s výrobou v průmyslové zóně Triangle na Žatecku. V kraji s nejvyšší nezaměstnaností tak přijde o práci dalších šest stovek lidí. Japonská firma vyráběla v zóně od roku 2007 LCD panely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panasonic vyrábí v Žatci ploché obrazovky od roku 2007 (ilustrační foto)

Panasonic vyrábí v Žatci ploché obrazovky od roku 2007 (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Zástupci Panasoniku dnes potvrdili, že firma do konce roku skutečně propustí přes 600 zaměstnanců.

Zavření továrny vysvětluje strategickými důvody - místo televizorů se chce více zaměřit na maloformátové panely.

Úřad práce už oznámil, že v Trianglu zřídí v druhé polovině prosince detašované pracoviště, které pomůže propouštěným hledat nového zaměstnání. Nebude to ale jednoduché.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký dopad bude mít odchod Panasoniku z průmyslové zóny Triangl, vysvětlovala ve Stalo se dnes dosluhující hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová

„Dva noví investoři, kteří přišli do zóny a budou vyrábět autodíly, chtějí kvalifikované dělníky a rekvalifikace u některých bude velmi obtížná, aby přešli na tuto novou výrobu. Nehledě na to, že noví investoři nevytvoří takový počet míst,“ upozornila dosluhující hejtmanka Ústeckého kraje z ČSSD Jana Vaňhová.

Jedna z největších průmyslových zón v Česku funguje na ploše bývalého letiště u Žatce už šest let, ale zatím zůstává za očekáváním.

Triangle měl stát 1,3 miliardy korun a nabídnout 13 tisíc pracovních míst. V současné době tam pracuje asi 1020 lidí, z nichž 600 končí v Panasoniku ke konci roku. Náklady se už přitom vyšplhaly na 2,5 miliardy korun.

Panasonic zhruba třemi lety převzal v zóně Triangle objekt po jiné japonské firmě Hitachi, která tam vyráběla především plazmové televize. Žatecká továrna dodávala panely do továrny na televizory v Plzni, tam ale výroba podle vyjádření firmy zůstává, jen s jinými dodavateli.

Dagmar Cestrová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme