Paní Marie z Ústí bere méně než její kolega. Takových žen je v Česku téměř čtvrtina

Téměř čtvrtina žen v Česku bere na rozdíl od svých mužských kolegů za stejnou práci méně peněz. Jde o údaj Eurostatu z roku 2013 a Česká republika je na tom v tomto ohledu nejhůře z Evropské unie. Podle dat Českého statistického úřadu z roku 2014 pak ženy dostávají v průměru o 22 procent menší plat, což činí Česko třetím nejhorším z EU. Jednou ze znevýhodněných žen je i paní Marie z Ústí nad Labem, která pracuje ve výrobní firmě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

„Já mám plat 15 tisíc, kolega 18 tisíc čistého. Za úplně stejnou práci i pracovní dobu,“ říká paní Marie.

„Šéf to nechtěl komentovat. Říkal, že ve vnitřních směrnicích je zakázáno, abychom se s kolegy mezi sebou bavili o výši platu, že je to nestandardní a že si není vědom, že by někomu krátil mzdu za nějakým zvláštním účelem, že to prostě není pravda,“ dodává s tím, že by 3000 korun rozdílu mohla investovat do rodiny a domácnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paní Marie z Ústí bere o 3000 nižší výplatu než její kolega – muž. Patří tak k téměř čtvrtině žen v Česku, které jsou na tom stejně. Více Gabriela Hauptvogelová

Přesto nechce u svého zaměstnavatele požadovat stejný plat, jako má její kolega, protože se bojí o práci. Přitom možností, jak vymáhat svá práva, je několik.

„Může se rozhodnout, že se třeba bude hájit u soudu, nebo podá podnět do kanceláře veřejného ochránce práv, obrátí se na oblastní inspektorát práce. Potom jsou tu i snahy neziskových organizací, osvětové aktivity, i snahy na straně státu. Kancelář veřejného ochránce práv připravuje metodiku pro inspektoráty práce,“ vyjmenovává Kateřina Hodická z Genderového informačního centra NORA.

Ženy v Česku mají o pětinu nižší mzdy než muži. Ministerstvo chystá osvětu

Číst článek

Jedním z důvodů, proč české ženy dostávají menší výplaty, je fakt, že častěji pracují ve feminizovaných profesích, které jsou oproti mužským příjmově znevýhodněné.

Ženy slaví MDŽ. Obchodníci nabízejí květiny, cukrovinky, romantické knihy nebo zájezdy

Číst článek

„Další velmi silný důvod je, že mají omezenější přístup do vyšších pozic. Některé prostě na vyšší pozice neaspirují, ale obecně je tady fenomén skleněného stropu, což je neviditelná bariéra, která ženám přístup do vyšších pozic znemožňuje. Muži ve vyšších pozicích obecně ženy mezi sebou nechtějí,“ vysvětluje socioložka z brněnské Masarykovy univerzity Jana Válková.

Medián hrubé mzdy a meziroční růst v procentech u mužů / žen | Foto: Český rozhlas

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme