Papírové padesátikoruny neplatí už rok, Češi vrátili jen každou sedmou

V neděli to bude přesně rok, co obchody přestaly přijímat padesátikorunové bankovky. Pokud si ještě někdo doma schovává peníze s portrétem svaté Anežky České a nechce si je ponechat jako suvenýr, má zítra poslední možnost vyměnit je ve kterékoli bance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neplatné papírové padesátikoruny

Neplatné papírové padesátikoruny | Foto: ČNB

Ukončit platnost padesátikorunové bankovky se rozhodla centrální banka k 1. dubnu 2011, kdy ji nahradila mincí kvůli vyšší trvanlivosti kovového platidla.

Zájem Čechů o výměnu papírových padesátikorun nebyl nijak velký. Centrální bance se totiž vrátila jen každá sedmá papírová padesátikoruna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak Češi vracejí neplatné padesátikorunové bankovky, zjišťoval reportér Martin Drtina

„V oběhu je stále ještě 12 milionů kusů neplatných padesátikorunových bankovek v celkové hodnotě 600 milionů korun,“ upřesňuje Petra Hájková z České národní banky.

Šest set milionů korun je pro představu částka, jakou stála britská královská svatba prince Williama a Kate Midlettonové. Daly by se za ně také postavit dva kilometry dálnice.

Centrální banka u každé vrácené bankovky napřed zkontroluje pravost, následně se drtí a slisují do malých válečků - briket, které se pak odvážejí do spalovny.

Papírovou padesátikorunu nahradila bimetalová mince, která se brzy po svém zavedení dočkala ocenění od odborníků jako jedna z nejhezčích mincí na světě.

Bankovky po 1. dubnu vymění jen ČNB

Pokud by se někdo chtěl i po 1. dubnu papírové padesátikoruny zbavit, jedinou možností zůstává výměna přes centrální banku.

„Po dobu následujících pěti let bude možné neplatnou padesátikorunovou bankovku vyměňovat na pokladnách poboček České národní banky v sedmi městech České republiky,“ potvrzuje Petra Hájková.

Konkrétně lze peníze vyměnit v Praze, Plzni, Hradci Králové, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a Ústí nad Labem. Výměna bude na počkání a bez poplatků.

Martin Drtina, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme