Paříži se nelíbí maďarská reforma stravenek. Prý porušuje svobodu obchodu v EU

Francie nesouhlasí s maďarskou stravenkovou reformou. Poukázky v minulosti obstarávaly francouzské soukromé společnosti, místo nich ale tyto služby od nového roku převzala maďarská státní firma. Paříž to považuje za porušování principu volného obchodu v EU. Francouzské ministerstvo zahraničních věcí už předvolalo maďarského velvyslance v Paříži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stravenky

stravenky | Foto: Jan Rosenauer

Až tři velké francouzské společnosti se v Maďarsku v minulosti věnovaly distribuci stravenek, vláda ale celý systém reformovala a přeřadila ho do sociální sféry.

Založila na to státní společnost, která veškeré zisky ze stravenek věnuje na sociální podpory. Francouzské firmy to nedělaly, proto je prý Maďaři od tohoto velkého byznysu odstavili.

Paříž si však myslí, že Budapešť reformou porušuje princip svobody obchodu uvnitř Unie, což neprospívá oboustranným přátelským vztahům.

Momentálně se s francouzskými firmami vedou jednání, v neposlední řadě také po lednovém dopise francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi.

Gregor Martin Papucsek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme