Pařížský aerosalon hlásí další obchody. Tři letouny si objednal i Travel Service

Na aerosalonu v Paříži se po nových letadlech rozhlížejí i české letecké společnosti. Travel Service si objednal tři nové Boeingy 737 MAX. Letadla mají katalogovou hodnotu přesahující 301 milionu dolarů. To je téměř 6 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přistávací manévr Arbusu A - 380 na pařížském aerosalonu

Přistávací manévr Arbusu A - 380 na pařížském aerosalonu | Zdroj: Reuters

Stroje by se v Česku měly podle ČTK objevit na přelomu let 2017 až 2018. Firma se vyjádřila, že je to zatím předběžná objednávka. Travel Service se zavázal, že letadla odebere a v současnosti připravuje smlouvu.

Zatím žádný z přepravců s Boeingem 737 MAX ve střední a východní Evropě nelétá. Travel Service by tak měl být podle výkonného ředitele Romana Vika první leteckou společností, která bude s tímto strojem v regionu létat. Tato česká firma má ve své flotile 28 Boeingů 737, létá také s Airbusem A320 nebo Cessnou 680.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem přepravců o nové letouny na 50. aerosalonu v Paříži shrnul Jan Beneš

Mezitím v Paříži začal už čtvrtý den známého aerosalonu. Od pondělí se letecké společnosti s výrobci letadel dohodly na desítkách obchodů. Například Air France - KLM si objednala 25 Airbusů A320s. Hodnota zakázky se přibližuje k 7 miliardám dolarů.

Letadla ale nakupují také aerolinie mimo Evropu. Třeba Oman Air kupují pět Boeingů 737. Do obchodů se zapojují i nízkonákladové letecké společnosti. Například Ryanair si objednal 175 Boeingů 737-800. A to za více než 15 miliard dolarů.

Signály oživení experti nepřeceňují

Komentáře odborníků na téma, zda se blíží oživení na trhu letecké přepravy, se liší. Málokdo s jistotou říká, že obor začne růst a nákup letadel je pro to dobrým signálem.

Podobné obchody se podle analytiků uzavíraly také v minulosti a hlavní pozornost spíše přitahují výrobci, a to americký Boeing a evropský Airbus.

Určitým znamením není ani to, že letadla objednávají leasingové společnosti. Ale většinou kvůli tomu, že aerolinie dlouhodobě plánují rozšíření své flotily.

Jedna americká leasingová firma, která letadla pronajímá, si například zamluvila 20 obřích Airbusů A380. Ví totiž, že stroje chtějí mít zanedlouho v provozu British Airways nebo Emirates.

Aerosalon v Paříži se koná už po padesáté | Foto: Reuters

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme