Parlament krachujícího Kypru odkládá rozhodnutí o zdanění vkladů

Poslanci na Kypru budou hlasovat o dalších opatřeních proti hrozícímu bankrotu zřejmě až po zítřejší schůzce eurozóny. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný člen kyperského parlamentu. Středomořský stát s milionem obyvatel by měl zavést speciální jednorázovou daň z vyšších bankovních vkladů, aby dostal mezinárodní půjčku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhořčení Kypřané demonstrují proti zdanění vkladů na účtech

Rozhořčení Kypřané demonstrují proti zdanění vkladů na účtech | Zdroj: Reuters

Plánované zdanění už narazilo počátkem týdne na odpor obyvatel, a parlament ho proto zamítl.

Včera naopak hlasováním prošly jiné protikrizové zákony, například o zřízení fondu solidarity, za který bude ručit majetkem stát a pravoslavná církev, nebo o restrukturalizaci bank.

Euroskupina sdružující ministry financí eurozóny by se měla sejít v Bruselu v neděli pozdě odpoledne. Kyperský parlament by tak mohl znovu zasednout v neděli večer.

Symbolem krize na Kypru jsou bankomaty. Lidé před nimi stojí fronty

Číst článek

Jednat by měl o zdanění některých vkladů, hovoří se o dani 20 až 25 procent na vklady vyšší než 100 tisíc eur. Majiteli tučných účtů jsou nejen Rusové, ale i mnohé kyperské firmy.

Kypr musí vlastními silami shromáždit do pondělka 5,8 miliardy eur. Právě tento krok je podmínkou k tomu, aby země získala další pomoc ve výši deseti miliard eur od ostatních zemí eurozóny, a odvrátila tak hrozící bankrot.

Jaromír Marek, Jan Prokeš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme