Projekty, o kterých rozhodují sami obyvatelé. Princip participativního rozpočtu je stále oblíbenější

Radnice vyčlení z rozpočtu peníze a obyvatelé sami navrhnou projekty, kterými by chtěli zlepšit veřejný život. Následuje hlasování lidí, a když se zadaří, bývá na konci nové hřiště, lavičky nebo pítka. To je princip takzvaného participativního rozpočtu. Obliba takového rozhodování o veřejných penězích v Česku v posledních letech roste. Letos se na projekty podle přání obyvatel poprvé rozdělí 100 milionů korun. Pokaždé ale nejde všechno hladce.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Workoutové hřiště v Teplicích

Workoutové hřiště. Ilustrační foto. | Foto: Gabriela Hauptvogelová

V parku Ladronka na Praze 6 je masivní kovový gril, který může využívat veřejnost. Hned vedle grilu jsou dva dřevěné stoly s lavičkami a jde vidět, že se využívá, protože jsou uvnitř zbytky uhlíků. Většina oslovených návštěvníků parku o místě ale nevěděla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Chtěli byste ve vaší obci třeba místo na grilování nebo hmyzí hotel? Možná se vaše přání může splnit. Čím dál víc radnic totiž vyčleňuje část peněz na projekty, o kterých rozhodují přímo obyvatelé

Grilovací stanoviště je jeden z projektů, který na Praze 6 vyhrál loni, část obyvatel ale hlasovala proti například ze strachu z nepořádku a hluku. Vybudování stanoviště stálo necelých 100 tisíc korun.

„Údržba je jednou za čas vyčistit gril a vynést odpadky, lidé jsou v tomhle čistotní,“ říká Jindřich Pinc, referent participace z Prahy 6.

Jeden z dalších vítězných návrhů obyvatel se ale zkomplikoval. Kuličková dráha pro děti na sídlišti Dědina měla stát 200 tisíc. Radnice ovšem dostala mnohonásobně vyšší odhad a teď řeší, co dál. Na Praze 10 zase kvůli ceně upustili od vybudování skateparku u Botiče. Lidé tam taky už tři roky čekají na přechod z tramvajové zastávky Kubánské náměstí.

„To je administrativně tak náročné, jako kdybyste rekonstruoval celé náměstí. K tomu přechodu se Vám musí vyjádřit úplně všechny instituce,“ vysvětluje mluvčí radnice Vít Novák.

Sportoviště, hřiště a vylepšení

Navzdory některým komplikacím je o projekty na přání obyvatel mezi tuzemskými městy, obcemi a městskými částmi stále větší zájem. Takzvaný participativní rozpočet už vyzkoušelo 32 z nich. A zatímco loni na to vyhradily dohromady 65 milionů korun, letos je to už 100 milionů, spočítal Vojtěch Černý z neziskové společnosti Agora CE, která radnicím s celým procesem pomáhá.

„Nejčastěji jsou to investice do veřejných prostor, sportovišť, hřišť, úprav a zlepšení podoby veřejných prostranství. Všechno to stojí a padá s tím, kolik do toho investuje obec své energie a prostředků a jak dobře ten proces zpropaguje,“ uvádí Černý.

O největší částce nechává své obyvatele rozhodovat Brno. Letos půjde o 30 milionů korun. Několik obcí časem od projektů na přání upustilo.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme