Pašování cigaret citelně okrádá britský rozpočet

Výbor pro veřejné účty britského parlamentu dospěl k závěru, že státní pokladna ztrácí každoročně obrovské sumy v důsledku pašování cigaret a tento problém je zapotřebí řešit mnohem důrazněji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření

kouření | Foto: Jan Rosenauer

Cigarety na britském trhu se řadí mezi nejdražší na světě, a to kvůli masivním daním. Proto kuřáci často směřují mnoho mil do londýnské čtvrti Islington, aby si tam koupili cigarety levnější, pašované z Dálného východu nebo z východní Evropy.

Výbor pro veřejné účty britského parlamentu ve své zprávě uvádí, že předloni státní pokladna přišla téměř o tři miliardy liber v důsledku daňového úniku z domácího prodeje pašovaných cigaret, které jsou často vyrobeny z podřadného tabáku a o to zdravotně závadnější.

Předseda výboru Edward Leigh řekl, že pašeráci cigaret okrádají daňové poplatníky a podrobují kuřáky čím dál tím větším zdravotním rizikům. I když trh pašovaných cigaret se díky vládním opatřením zmenšuje, podle názoru parlamentního výboru je zapotřebí do boje proti pašerákům investovat více zdrojů.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme