Pátrání po vrstevnicích býka podezřelého z BSE

Čtyřletý býk z farmy v Přední Zvonkové na Českokrumlovsku měl zřejmě nemoc BSE. Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna je téměř jisté, že kontrolní test příští týden nákazu potvrdí. Majitel chovu býka ale koupil, takže v 800hlavém stádu by býk neměl mít žádné vrstevnice, které je v případě potvrzení nákazy potřeba utratit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

BSE

BSE | Foto: Jan Rosenauer

To s sebou podle Dubna nese jistou komplikaci: "Je možné, že ty vrstevnice by byly roztroušeny ve více chovech, a to je právě předmětem vyšetřování a zjišťováni."

Předchozí případ výskytu BSE u nás, v pořadí desátý, na konci dubna potvrdila Národní laboratoř v Jihlavě. Takzvanou nemoc šílených krav u krávy z chovu zemědělské společnosti Silyba v Dolní Dobrouči na Ústeckoorlicku s konečnou platností určil třetí test. V Česku bylo za tři roky v souvislosti s deseti případy BSE utraceno přes 1600 zvířat.

Preventivní porážky krav při výskytu této choroby budou pokračovat. Snaha našeho ministerstva zemědělství změnit systém likvidace dobytka v případech tzv. nemoci šílených krav narazila na neústupnost Bruselu. Evropská unie se obává jakéhokoliv narušení důvěry spotřebitelů v bezpečnost potravin.

Podle pravidel EU se musí v případě výskytu BSE utratit a vyšetřit potomci i vrstevnice nakaženého kusu. V České republice jsou ale chovy skotu mnohem početnější, než je obvyklé v zemích unie, a ve větším chovu do této skupiny spadne více zvířat. Ministr zemědělství Jaroslav Palas chtěl proto v prosinci v Bruselu vyjednat mírnější podmínky pro zacházení se stádem, v němž se nemocný kus vyskytl.

Představitele unie se snažil přesvědčit o tom, aby vrstevnice nakažené dojnice nebyly preventivně utráceny, ale využívány na produkci mléka. Jejich vybíjení je podle Palase nelogické. "Je vědecky prokázáno, že mléko z těch potenciálně nakažených krav je naprosto bezpečné," řekl tehdy ve vysílání Radiožurnálu. Po jednání v Bruselu však ministr zemědělství potvrdil, že dosavadní systém se v dohledné době nezmění.

Preventivní porážky několika set kusů dobytka kvůli podezření na BSE kritizují Agrární komora a chovatelské svazy.

Milan Kopp, Ivan Mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme