Paul Samuelson dokázal ovlivnit řadu oblastí ekonomie

V americkém Belmontu v neděli zemřel jeden z klíčových ekonomů 20. století a nositel Nobelovy ceny Paul Samuelson. Je považován za zakladatele moderní neoklasické ekonomie, přispěl také k rozvoji matematické ekonomie. V roce 1970 získal Nobelovu cenu, konkrétně za výzkum analýzy v ekonomické teorii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul Samuelson

Paul Samuelson | Zdroj: ČTK

Do historie se Paul Samuelson zapsal také svojí pedagogickou činností, kdy dokázal sdělovat složité matematické vzorce v přístupné formě. Jeho slavná učebnice ekonomie byla přeložena do 41 jazyků a v České republice vyšla už v osmnácti vydáních. Je nejlépe prodávanou knihou o ekonomii v dějinách. Prodaly se jí téměř čtyři miliony kusů.

Prorektor Vysoké školy ekonomické Jindřich Soukup za jeho největší přínos považuje to, že dokázal ekonomii popularizovat. Jak řekl v rozhovoru pro Rádio Česko, jeho učebnice, která poprvé vyšla v roce 1948 a která vychází dodnes, ovlivnila jak vědu, tak i pedagogiku v celém poválečném období.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přínos Paula Samuelsona pro moderní ekonomii přiblížil ve Světě o deváté na Rádiu Česko prorektor VŠE Jindřich Soukup

"Pokud se týká teorie, tak Samuelson rozvíjel například teorii projevených preferencí, to znamená zkoumal chování lidí z empirických dat, které lze pozorovat na trhu, jako ceny, nákupy a podobně. Čili dokázal v podstatě ovlivnit řadu oblastí ekonomie během celé poválečné éry," připomněl prorektor VŠE.

Vedle příspěvku k rozvoji statické a dynamické teorie, za kterou mu v roce 1970 Švédská královská akademie udělila Nobelovu cenu, Samuelson přispěl i k rozvoji teorií kapitálu, teorie spotřeby, indexních čísel a mezinárodního obchodu.

Samuelson patřil mezi hlavní představitele neoklasické syntézy. Spolu s Kennethem Arrowem je považován za zakladatele moderní neoklasické ekonomie. Přispěl k rozvoji matematické ekonomie, teorie všeobecné ekonomické rovnováhy, zformuloval model akcelerátoru a multiplikátoru.

Marika Táborská, Martin Křížek, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme