Sněmovna přijala senátní návrh o paušální dani. Více peněz by mohly ze záloh na dani získat kraje a obce

Sněmovna souhlasila se zvýšením daňových příjmů krajů a obcí, jak to požadoval Senát v rámci novely o zavedení paušální daně pro živnostníky. Kraje a obce by tak měly získat více peněz ze záloh na daň z příjmů fyzických osob. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) změnu podpořila. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

poslanecká sněmovna

Paušální daň budou moci využít živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné od příštího roku. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Horní komora v rámci novely navrhla upravit rozpočtové určení daní tak, aby obce a kraje měly nárok na příslušný podíl z celého celostátního hrubého výnosu daně z příjmů fyzických osob, nikoli jen z 60 procent záloh na tuto daň. Samosprávy by tak mohly navíc získat 500 až 700 milionů korun ročně, což by jim podle Schillerové více než kompenzovalo odhadovaný úbytek příjmů v souvislosti s paušální daní.

Kraje mají nyní nárok na 8,92 procenta ze tří pětin celostátního hrubého výnosu daně z příjmů fyzických osob, podíl obcí činí 23,58 procenta. Výše těchto nároků se výborovou úpravou nemění.

Babiš navrhl Senátu zrušení vyšší slevy na poplatníka. Pro obce a kraje nabídl 20miliardovou kompenzaci

Číst článek

Paušální daň budou moci využít živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné od příštího roku. Daň bude dobrovolná a zahrne odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Využít ji budou moci podnikatelé s ročními příjmy do jednoho milionu korun.

Nejvýhodnější bude paušální daň podle odborníků pro živnostníky s výdajovým paušálem, kteří ale zároveň neuplatňují daňové slevy na děti a manželku. Ministryně odmítla obavy některých senátorů, že změna povede k účelovému obcházení a růstu takzvané šedé ekonomiky.

Pro příští rok by měla paušální daň činit 5469 Kč měsíčně. Živnostníkům má ušetřit papírování a podle ministerstva financí také odpadne důvod k většině kontrol. Paušální daň bude složena z minimálního odvodu na zdravotní pojištění, navýšeného minimálního odvodu na sociální pojištění o 15 procent a daně 100 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme