Pekaři a cukráři budou zřejmě muset zdražit kvůli drahým vejcím

Kvůli prudkému zdražení vajec pekaři a cukráři varují, že i oni budou muset zvýšit ceny. Od začátku roku ceny vajec vylétly na dvojnásobek. Dražší jsou i vaječné směsi a sušené žloutky. Zatímco velké firmy se s tím vyrovnají zdražením výrobků, pro malé provozovny to může být likvidační.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vejce, zelenina a pečivo

Vejce, zelenina a pečivo | Foto: Fotobanka PhotoRack

Své obavy neskrývá ani Antonie Jaroňová, která provozuje vyhlášenou pekárnu s tradičními valašskými frgály v Hukvaldech, Horoměřících a Karlštejně.

„V situaci, která je, je to těžké. Nejen že šlo DPH nahoru, teď jsou to třeba vajíčka. Nemůžeme zas tak reagovat na zvyšování cen, že bychom průběžně navyšovali ceny, protože už desetihaléře nejsou a o korunách to není. Pořád víc a víc nás to zatěžuje. Nevím, jak dlouho se udržíme,“ řekla Jaroňová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu zdražení vajec na výrobce potravin mluvil na Radiožurnálu Jaromír Dřízal, předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů

Od začátku roku ceny vajec vylétly na dvojnásobek. V celé Evropské unii totiž klesla produkce, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích. Stále dražší suroviny mohou být pro malé pekaře a cukráře likvidační. Například cena kilogramu vaječné směsi, což jsou vyklepaná čerstvá vajíčka ošetřená pasterizací, vzrostla ze 45 na 65 korun.

„Každopádně je to velmi nepříjemná záležitost. Myslím si, že postihla více cukráře než pekaře. Cukráři využívají klasická vajíčka asi na 80 procent výrobků. Pekaři spíše spotřebovávají vaječnou melanž. I pro ně je to velmi nepříjemná věc. Velká pekárna může měsíčně spotřebovat dvě tuny melanže. To znamená dopad třeba 500 000 korun za rok. A to už je velmi výrazný zásah,“ říká předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

„Cukráři mohou zvýšené ceny promítnout do svých výrobků, pokud mají vlastní prodejnu. Samozřejmě se jim to však negativně projeví ve snížené poptávce a v menší výrobě. U výrobců, kteří prodávají výrobky do hlavních obchodních formátů, kam jdou zhruba dvě třetiny zboží, situace je složitější, protože tam je určitý vyjednávací mechanismus a jednorázové zdražení, které nastane, lze promítnout s určitým časovým odstupem, řádově dva až tři měsíce. O letošních Velikonocích nehrozí od pekařů nějaké výrazné zvýšení cen,“ pokračuje Dřízal.

Podle něj tlačí na pekaře prodejní řetězce kvůli co nejnižší ceně: „My se snažíme řetězce přesvědčit, aby kladly důraz spíše na kvalitu. Pečivo činí ve spotřebním koši zhruba tři procenta a na takové položce se nedá šetřit.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji na trhu potravin mluvil ve Stalo se dnes na Radiožurnálu agrární analytik Petr Havel

„Očekávání zdražení pekárenských výrobků je možné, ale jen kvůli vajíčkům to nebude. Ani v cukrářských výrobcích totiž není tato surovina dominantní. Vyšší náklady pro pekaře, stejně jako pro jiné potravináře, spočívají spíše v cenách energií, vody, pohonných hmot,“ vysvětluje agrární analytik Petr Havel.

Ceny vajec klesnou po Velikonocích

Evropské komise dnes oznámila, že cena vajec by měla klesnout po Velikonocích. S tím souhlasí i Havel.

„Je to reálné a nebude to jen kvůli tomu, že po Velikonocích klesne poptávka po vejcích. Bude to také díky tomu, že celá řada producentů vajec dokáže technologicky dozbrojit. Splní ty přísnější podmínky na pohodu nosnic, které jsou platné od letošního roku a tím pádem se zase rozšíří a pohne celoevropský obchod s vejci a to bude ten hlavní důvod,“ dodává Havel.

Jana Zemanová, Jan Richter, pir, ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme