Cena pšenice klesla na úroveň před válkou, čeští pekaři ale nezlevní. Na vině je hlavně drahá energie

Pekaři v Česku neplánují zlevňovat pečivo ani přes klesající ceny pšenice na burze. Podle Svazu pekařů a cukrářů je spíš pravděpodobné, že ceny pečiva ještě naopak porostou. Pekařům totiž zdražují vstupní suroviny, jako je máslo, kmín nebo sůl. Výrazně na ně pak doléhá zdražování elektřiny a plynu. Právě na něm jsou přitom pekaři závislí. Některým u plynu stouply náklady o víc než 300 procent.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pečivo

Podle Svazu pekařů a cukrářů je pravděpodobné, že ceny pečiva naopak ještě porostou (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

V řemeslném pekařství v pražských Nuslích hučí bílá plynová pec. Velikostí připomíná menší obytný karavan.

„V téhle etážové peci pečeme chleby, bagety… průměrně tak pět hodin denně je zapnutá,“ popisuje ředitel pekárny Zrno Zrnko Jan Sklenář. Zdejší pekaři pečou z dražších surovin a všechno dělají ručně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Jana Bílka o cenách pečiva v Česku:

„My si s tím pečivem hrajeme, je to všechno ruční práce. Třeba chleba zaděláme jeden den v půlnoci a upečeme ho druhý den kolem čtvrté hodiny ráno,“ popisuje Jan Sklenář.

I tady ale, stejně jako v dalších pekárnách po celém Česku, s napětím očekávají fakturu za elektřinu a zejména za plyn.

„Vyúčtování čekáme na konci roku, takže to pro nás bude možná překvapení. Samozřejmě budeme muset reagovat na případný růst nákladů,“ pokračuje Jan Sklenář.

Pekaři v Česku se kvůli inflaci potýkají taky s vyššími cenami soli, cukru nebo kmínu. Od začátku války na Ukrajině jim zdražila i mouka. Za kilogram teď pekaři dávají skoro o čtyři koruny víc než loni.

Cena pšenice sice na světové burze klesla na úroveň před válkou - a to i díky tomu, že Rusko přestalo blokovat ukrajinské přístavy a umožnilo vývoz obilí, na ceny v Česku prodávaného pečiva to ale nebude mít vliv.

Veřejné finance teď jedou na autopilota, který míří přímo do skály, varuje ekonom Hampl

Číst článek

„I kdyby cena mouky poklesla třeba o třicet nebo čtyřicet procent, nárůst cen energií, hlavně plynu, je bohužel tak obrovský, že se zlevnění mouky vůbec neprojeví na cenách pečiva. Výsledkem by bylo, že růst cen se zpomalí, ale rozhodně se nezastaví,“ uvádí ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.

Hlavatý předpovídá, že část pekařů naopak ještě zdraží. Předběžně s tím počítá i pekař Jiří Balabán. Ve všech čtyřech prodejnách, které mu patří, zdražil už v květnu. Kvůli vyúčtování za plyn ale nevylučuje, že bude muset cenovky přepsat znovu.

„Ceny elektřiny mám o třicet procent vyšší, plyn mi naskočí od nového roku. Takže když si to sečtu, materiálové náklady na chleba se mi zvedly zhruba o šedesát procent,“ říká Balabán.

Cena pšenice na světových trzích klesá, ke snížení cen pečiva to ale nepovede, tvrdí analytik Havel

Číst článek

Podniku Jizerské pekárny, který má zhruba 350 zaměstnanců, pak stouply výdaje za plyn měsíčně až o dva miliony korun. Konečné ceny rohlíků nebo chleba pak podle Balabána neovlivní ani letošní sklizeň.

„Obilí ze současné sklizně se do mlýnů začne navážet nejdřív v půlce září. Začne se pomalu přimíchávat do staré pšenice a nejdřív v půlce října se překlopí na větší podíl čerstvého obilí. Ještě dva měsíce se pojede z větší části ze staré sklizně,“ dodává Balabán.

Podle Hlavatého ze Svazu pekařů a cukrářů by proto pomohlo, kdyby stát připravil pro pekaře a jiná energeticky náročná odvětví finanční pomoc. Zástupci firem a ministerstva průmyslu a obchodu se ale zatím na ničem konkrétním nedohodli.

Jan Bílek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme