Největší terminál na světě a 72 milionů pasažérů ročně. V Pekingu otevřeli nové mezinárodní letiště

V čínské metropoli Pekingu bylo ve středu oficiálně otevřeno nové mezinárodní letiště Ta-sing. Slavnostního obřadu, který se uskutečnil jen pár dní před 70. výročím vzniku komunistické Číny, se zúčastnil i prezident Si Ťin-pching. Letiště postavené podle návrhu slavné britské architektky iráckého původu Zahy Hadid se pyšní údajně největším terminálem na světě, má čtyři ranveje a mělo by odbavovat 72 milionů pasažérů ročně, uvedla agentura AP.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Pekingu oficiálně otevřeli nové mezinárodní letiště Ta-sing.

V Pekingu oficiálně otevřeli nové mezinárodní letiště Ta-sing. | Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Pro čínské hlavní město je Ta-sing druhým mezinárodním letištěm. Nachází se na stejnojmenném jižním předměstí metropole zhruba 50 kilometrů od centra. Hlavní pekingské mezinárodní letiště je podle počtu přepravených pasažérů druhé největší na světě po letišti Hartsfield-Jackson v Atlantě ve Spojených státech. Kapacita pekingského letiště ale nestačí a lety bývají často zpožděny. Nové letiště by mělo jeho provozu odlehčit.

Letiště Ta-sing, které z ptačí perspektivy vypadá jako mořská hvězdice, navrhla před svou smrtí světoznámá architektka Hadid s čínskými partnery. Komplex byl vybudován za necelých pět let, přičemž náklady na stavbu dosáhly podle zpravodajského serveru BBC kolem 11 miliard dolarů (258 miliard korun), podle jiných zdrojů ale byly celkové náklady na projekt podstatně vyšší.

Předpokládá se, že do roku 2025 bude letiště Ta-sing odbavovat 72 milionů cestujících ročně, pak by to mělo být až 100 milionů za rok. Sloužit bude nejen více než 20milionovému Pekingu, ale také například sousednímu městu Tchien-ťin se 14 miliony obyvatel. S městy letiště spojí vysokorychlostní i běžná železnice, metro a autobusová doprava.

Rekordně velký terminál letiště má podle BBC rozlohu 700 000 metrů čtverečních. Na letiště Ta-sing budou létat hlavně čínské společnosti China Southern Airlines a China Eastern Airlines, ale i 50 zahraničních aerolinií, včetně těch evropských jako British Airways či Finnair.

Čínský státní list Global Times uvedl, že dnes zahájí provoz na novém letišti sedm domácích leteckých společností. První lety z Ta-singu naplánovaly aerolinie China Southern Airlines a China Eastern Airlines na dnešních 15.45 místního času (09.45 středoevropského letního času), píše BBC.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme