Peking poprvé připustil možné zpomalení své ekonomiky

Čínský premiér Wen Ťia - pao poprvé připustil možné zpomalení čínské ekonomiky. Tu by podle něj mohla v následujícím čtvrtletí doprovázet i zvýšená inflace. Hongkongská burza pak dnes v reakci na jeho prohlášení zaznamenala pokles.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínští představitelé poprvé připustili možné zpomalení své ekonomiky

Čínští představitelé poprvé připustili možné zpomalení své ekonomiky | Zdroj: Reuters

O možném zpomalení čínské ekonomiky už někteří ekonomové mluvili ke konci loňského roku. V rozhovoru pro Radiožurnál se o dopadu evropské krize na globální trh zmínil i hlavní investiční stratég BNP Pariba Alessandro Tentori:

„Asie pravděpodobně nezůstane stranou těchto evropských problémů. Očekává se tedy proto i zpomalení hospodářského růstu v Asii. Krize ale velmi pravděpodobně ještě neskončí a to se samozřejmě podepíše na globálním finančním trhu. Dopady jsou v Asii vidět už teď, zejména ve finančním sektoru. Nemáme tu tedy před sebou jen problém eurozóny, ale celkové globální ekonomiky. Příští rok bude velmi náročný, a to dokonce i pro Asii, a obecně i ty země, kterým se teď dokonce daří."

Přehrát

00:00 / 00:00

O zpomalení čínské ekonomiky mluvila v Odpoledním Radiožurnálu zpravodajka ČRo Kateřina Procházková

Včerejší prohlášení čínského premiéra není tedy ničím překvapivým, důležitým teď pouze bude, jak se Čína se zpomalením vyrovná. Odborníci se mimo jiné obávají, že by průmyslové zpomalení mohlo mít vliv i na čínskou sociální stabilitu.

Bývalý náměstek čínského ministra obchodu Chuai Chai řekl, že Peking plánuje zavést opatření, která mají podpořit spotřebu. Například nákupem automobilů nebo elektrických spotřebičů.

Podle premiéra Wena je pak potřeba podpořit klíčové státní projekty. Modernizovat by se měl za podpory vlády ocelářský průmysl nebo železnice.

Zpomalení čínské ekonomiky by nemělo mít podle některých ekonomů na Evropu až takový dopad. 13procentní růst by se mohl ustálit na 7 až 8procentním, který je bezpečnější a nehrozilo by přehřátí čínské ekonomiky. Zpomalení čínského průmyslu by také mohlo zbrzdit čínskou inflaci.

Kateřina Procházková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme