Peking potvrdil navýšení investic do afrických států

Ekonomické vazby mezi Čínou a Afrikou budou dále sílit. Shodl se na tom v Pekingu prezident asijské velmoci Chu Ťin-tao se zástupci desítek afrických států. Podle čínského lídra Čína v příštích třech letech dvojnásobně navýší půjčky určené na rozvoj africké infrastruktury, zemědělství, průmyslu a firem. Už dnes je přitom Čína pro Afriku největším obchodním partnerem a vzájemný obchod má hodnotu desítek miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínská delegace na setkání s africkými lídry potvrdila navýšení investic do afrických států

Čínská delegace na setkání s africkými lídry potvrdila navýšení investic do afrických států | Zdroj: Reuters

Pro Čínu je nejchudší kontinent zejména zdrojem nezbytných nerostů a také odbytištěm levných výrobků.

Jihoafrický prezident Jacob Zuma v Pekingu tvrdil, že Čína přistupuje k Africe na rozdíl od Evropy jako k rovnocennému partnerovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínských investicích do Afriky mluvil na Radiožurnálu zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

„Měl tím na mysli to, že když Evropa či Amerika Africe půjčuje nebo do ní investuje, říká, že by také ráda viděla nějaký pokrok na poli dodržování lidských práv. Číňané si takové podmínky nekladou. Jsou to pragmatičtí obchodníci. Jestliže chtějí nyní Africe poskytnout úvěr, stejně většinu peněz spolknou čínské firmy, které budou v Africe infrastrukturu budovat,“ říká zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

Podle něj Evropa za Čínou zaostává. „V Africe se ale už také ozývají hlasy, že chce Čína Afriku kolonizovat. Už tam taky dochází na konflikty. Například v Zambii propustil čínský zaměstnavatel tisíc Zambijců jen proto, že si dovolili stávkovat,“ dodává Slezák.

Jan Prokeš, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme