Peking slíbil EU spolupráci při urovnání obchodní nerovnováhy

Evropská unie a Čína budou spolupracovat na snížení obchodního deficitu. Dohodli se na tom představitelé EU a Číny na summitu v Pekingu. Brusel trápí narůstající obchodní schodek, který letos může dosáhnout až 170 miliard eur. Evropská unie proto stále hlasitěji protestovala proti čínským ochranářským opatřením a také proti uměle udržovanému kurzu jüanu. Peking slíbil spolupráci při urovnání obchodní nerovnováhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

summit EU - Čína

summit EU - Čína | Zdroj: ČTK

Podle čínského premiéra Wen Ťia-paa dospěly obě strany k dohodě na řešení tohoto problému. Zřízena proto bude společná skupina hledající způsoby snížení obchodního deficitu a odstranění překážek, které znemožňují evropským firmám při vstupu na čínský trh. Posuzovat má i stížnosti týkající se porušování autorských práv čínskou stranou.

Předseda Evropské komise Barroso ještě před jednáním s čínskými představiteli včetně prezidenta Chu Ťin-taa varoval, že pokud nedojde k řešení, mohou obyvatelé Starého kontinentu vnímat ekonomický rozvoj Číny jako hrozbu. Brusel zároveň doufá, že Čína se vydá cestou směřující k silnější národní měně, uměle udržovaný kurz je totiž jednou z příčin současné obchodní nerovnováhy.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme