Pekárny Penam se zbavují firem s tržbami za půl miliardy. Nařídil jim to antimonopolní úřad

Pekárenská společnost Penam z holdingu Agrofert po koupi konkurenčních United Bakeries od příštího roku oddělí část svých kapacit a vytvoří firmu PEK Group, kterou nabízí ke koupi. Jde o povinnost, kterou jí nařídil při spojování firem antimonopolní úřad. Tržby prodávané části činily loni půl miliardy korun, výrobní kapacita byla 50 000 tun pečiva ročně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští pekaři už nechtějí doplácet na zamražené zboží z Polska

Penam se zbavuje firem. Vytvoří tak novou společnost PEK Group (ilustrační foto) | Foto: Olga Štrejbarová

Pekárenská společnost Penam musí příští rok oddělit část svojí kapacity, jde o pekárny chleba, pečiva a toastového chleba. Uvádí to inzerát, který vyšel v médiích. Firma neuvedla, které konkrétní pekárny budou do PEK Group začleněny. Šéf Penamu Jaroslav Kurčík v pátek řekl, že PEK Group bude prakticky čtvrtým největším hráčem na trhu.

„PEK Group bude po odštěpení předmětných pekáren společností plně připraven na okamžité samostatné podnikání, včetně uzavřených obchodních smluv na pokračování dodávek stávajícím zákazníkům těchto pekáren,“ uvádí inzerát. Do nové společnosti by měli přejít i zaměstnanci příslušných pekáren.

Agrofert dostal zelenou ke koupi United Bakeries. Musí ale prodat jiné závody

Číst článek

Více detailů inzerce neuvádí, konkrétní informace včetně časového harmonogramu obchodu chce firma poskytnout zájemcům po podepsání dohody o důvěrnosti informací. Firemní značky pečiva a chleba zůstanou původním firmám.

Podle Kurčíka je nyní Penam největším českým pekařem, druhým jsou United Bakeries, třetím hypermarkety Globus. Kdyby se řetězec hypermarketů nezapočítával, byly by podle Kurčíka třetí největší pekárnou Hořovice, následuje PEK Group. „Kromě inzerátu jsme přímo adresným dopisem oslovili 25 největších pekařů v ČR, a jim šla tato nabídka na odkup společnosti PEK Group,“ dodal Kurčík. Podle něj musí zájemce koupit všechny akcie PEK Group.

Penam už oznámil, že ke konci září zavře karvinskou pekárnu United Bakeries, všem 57 zaměstnancům firma nabídla práci v Pekárně Ostrava-Martinov. Penam dokončil fúzi s United Bakeries v červnu, antimonopolní úřad mu předtím přikázal prodat několik závodů. Agrofert nesdělil, které závody chce prodat.

Skoro třetina trhu

Podle dřívějších vyjádření agrárního analytika Petra Havla ovládá Penam zhruba 30 procent českého trhu, v některých segmentech ještě víc, United Bakeries kolem 15 procent. Jde tak podle něj o jedničku a dvojku na českém trhu.

Mlynáři zvedli cenu mouky o pětinu, vysvětlují pekaři zdražení

Číst článek

Penam v České republice provozuje 11 pekáren a čtyři mlýny, převážně na Moravě. V roce 2017 měl tržby 3,6 miliardy korun. United Bakeries, která vyrábí pečivo například pod značkami Delta, Odkolek nebo Cerea, má přes 1000 zaměstnanců ve 13 pekárnách v Česku, většina výrobních kapacit je v Čechách. Za rok 2017 firma vykázala tržby 2,2 miliardy korun.

Agrofert je největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. Loni zaměstnával zhruba 33 000 lidí, z toho 22 000 v Čechách. Do začátku roku 2017 koncern vlastnil tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), poté vložil své akcie do svěřenských fondů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme