Z výplaty si koupíme méně věcí než dřív, takový pocit má stálé více Čechů

V Česku během posledních dvou let roste počet lidí s pocitem, že si za své příjmy mohou koupit meziročně méně věcí či služeb. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance (ilustrační foto)

Peníze, finance (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Že se reálné příjmy jejich domácnosti proti loňsku zhoršily, si myslí 38 procent lidí. Zatímco před dvěma lety to bylo 30 procent Čechů.

Většina Čechů neočekává, že se v příštím roce bude mít hůř. Největšími optimisty jsou mladí

Číst článek

Nejhorší situace za posledních 25 let byla v roce 2013. Tehdy si 68 procent lidí myslelo, že se jejich kupní síla meziročně zhoršila. Od té doby negativních hodnocení vytrvale ubývalo až na předloňských 30 procent.

Loni a letos začal podíl těchto názorů opět růst, ale v převaze jsou stále Češi, podle kterých se reálné příjmy meziročně nezměnily. Tento názor má nyní zhruba polovina dotázaných.

Lidé, kteří mají pocit, že si za své příjmy mohou dovolit více zboží a služeb, jsou každoročně v menšině. Letos jich bylo 12 procent a za posledních 25 let podíl pozitivních názorů nikdy nepřesáhl 15 procent.

Za poslední dva roky vzrostl také podíl lidí očekávajících další zhoršování reálných příjmů. Čechů, podle kterých budou letos příjmy jejich domácností stačit na méně věcí než loni, je 50 procent. Naopak zlepšení reálných příjmů čeká osm procent dotázaných.

Zhoršení své kupní síly očekávají častěji důchodci, obyvatelé severovýchodu Čech nebo lidé, kteří se v politice přiklánějí k levici. Optimističtější jsou většinou podnikatelé a živnostníci či příznivci ODS.

Průzkum provádělo Centrum pro výzkum veřejného mínění v období od 15. do 24. ledna. Zúčastnilo se ho 1086 obyvatel České republiky ve věku nad 15 let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme